Percheziţie în biroul de campanie din Covasna al Partidului Popular Maghiar din Transilvania – coincidenţă sau încercare de intimidare?
În data de 24 ianuarie Poliţia a efectuat o percheziţie în biroul de campanie din oraşul Covasna al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care participă cu candidat propriu la alegerile din 3 februarie pentru postul de primar al oraşului. Cei şase poliţişti, care au prezentat un mandat de percheziţie, au spus că acţiunea se desfăşoară în cadrul unei cercetări penale în dosarul deschis în 2011 împotriva proprietarului imobilului în care se află spaţiul închiriat de către PPMT. În cursul percheziţiei poliţiştii au căutat ţigări şi alcool de contrabandă, şi au cercetat amănunţit tot ce se afla în spaţiul de birou, de la ambalajele goale ale calculatoarelor până la cutiile instrumentelor de scris, au scotocit până şi în sacii cu gunoi. Au percheziţionat şi cutiile cu materialele electorale (afişe, pliante etc.) precum şi efectele personale ale membrilor echipei de campanie.
Partidul Popular Maghiar din Transilvania respectă în totalitate activitatea Poliţiei, a Procuraturii şi a justiţiei în general, şi speră că percheziţia s-a desfăşurat în cadrul normal al luptei autorităţilor împotriva criminalităţii, luptă pe care o sprijină şi o încurajează.
Considerăm însă ciudat faptul că se efectuează o percheziţie în plină campanie electorală, în biroul unui partid politic care se pregăteşte pentru alegerile locale din Covasna.
Dacă scopul real al acţiunii este intimidarea PPMT, atunci trebuie să o condamnăm în cei mai hotărâţi termeni, şi trebuie să facem apel la autorităţi să înceteze aplicarea acestor metode care amintesc de vremurile comuniste.
România se autodefineşte ca stat de drept, ca ţară democratică, şi PPMT doreşte să o considere ca atare. În cazul în care această acţiune de percheziţie s-a efectuat cu scop de intimidare, eventual la comandă politică, atunci principiile şi valorile statului de drept şi ale democraţiei sunt clătinate din temelie. În acest caz orice cetăţean sau organizaţie care nu este neapărat de acord, în limitele regulilor democratice, cu poziţia forţelor aflate la putere sau în apropierea acesteia îşi poate pierde oricând protecţia asigurată de drepturile fundamentale.
25 ianuarie 2013
Papp Előd, vicepreşedinte regional pentru Ţinutul Secuiesc
Partidul Popular Maghiar din Transilvania