Home » Despre noi » Scurt istoric

Scurt istoric

05. 6. 2012.
share:

Istoric

4 decembrie 2010 – În cadrul Adunării Delegaţilor, care a avut loc la Odorheiu Secuiesc, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a hotărât înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (Partidul Popular). Propunerea privind înfiinţarea acestei noi formaţiuni politice cu ideologie autonomistă a fost votată de 221 de delegaţi, neînregistrându-se voturi împotrivă, în timp ce 8 delegaţi s-au abţinut. 

În ianuarie 2011 a fost constituit comitetul desemnat să înregistreze Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Membrii acestuia au fost: Toró T. Tibor, coordonator, László János, Gergely Balázs şi Orbán Mihály preşedinţi ai organizaţiilor regionale, precum şi Borbély Zsolt Attila, Papp Előd, Szilágyi Zsolt, Tőkés András şi Zatykó Gyula. În a doua jumătate a lunii ianuarie a demarat acţiunea de strângere de semnături. 

În data de 5 mai 2011, iniţiatorii înfiinţării Partidului Popular Maghiar din Transilvania au înaintat Tribunalului Bucureşti semnăturile de adeziune necesare înregistrării legale a partidului.

În data de 26 mai 2011 Tribunalul Bucureşti a dezbătut pentru prima dată cererea de înregistrare a Partidului Popular În acel moment au fost depuse trei contestaţii legate de înregistrarea legală a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Partidul Solidarităţii Democratice pentru Şanse Egale şi pentru o Societate mai Bună a reclamat încălcarea prevederilor Cartei drepturilor fundamentale a Consiliului Europei în programul Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Partidul Popular a solicitat tribunalului să interzică utilizarea cuvântului Popular în denumirea noului partid maghiar. O altă contestaţie a fost depusă de o persoană fizică, respectiv Adrian Drăghici, acesta reclamând faptul că între semnăturile de adeziune la înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania există şi semnături falsificate.

În data de 14 iulie 2011, Tribunalul Bucureşti, după mai multe runde de dezbateri, a respins ca primă instanţă înregistrarea Partidului Popular, motivarea sa neavând legătură cu semnăturile. Judecătorul şi-a motivat decizia, într-un mod ce pune sub semnul întrebării însăşi esenţa sistemului pluripartid, prin faptul că partidul nu doreşte să reprezinte „interesele naţionale”, ci doar cele ale unei comunităţi. Iniţiatorii Partidului Popular au înaintat un recurs împotriva acestei hotărâri.

În data de 15 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de înregistrare a Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

În data de 10 decembrie 2011, la Târgu Mureş, a avut loc prima adunare a partidului, sub denumirea de Forumul Consultativ Naţional.

În data de 25 februarie 2012 are loc, la Miercurea Ciuc, prima Adunare Generală a Delegaţilor partidului. (Detalii aici)

Prezidiul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ales cu ocazia Adunării Naţionale a Delegaţilor acestuia, este compus din: Toró T. Tibor preşedinte, respectiv vicepreşedinţii Gergely Balázs, Papp Előd, Szilágyi Zsolt şi Zatykó Gyula.

La alegerile din 10 iunie 2012 Partidul Popular Maghiar din Transilvania a obţinut două mandate de primar, în localităţile Boroşneu Mare și Moacşa din judeţul Covasna, iar în comuna Coltău, judeţul Maramureş candidatu independent susţinut de partid a câştigat alegerile pentru postul de primar. Partidul a obţinut 223 de mandate de consilier local, respectiv 7 mandate de consilier judeţean. Candidaţii de pe listele comune ale PPMT și Partidul Civic Maghiar au obţinut 8 mandate de consilier judeţean.

La alegerile din 9 decembrie 2012 Partidul Popular a obţinut peste 57 de mii de voturi, cu 29% mai mult faţă de alegerile locale din iunie.

În data de 20 aprilie 2013 a avut loc cel de-al doilea Congres al Partidului Popular Maghiar dion Transilvania. Noul prezidiu ales de către delegați este alcătuit din președintele Toró T. Tibor, respectiv vicepreşedinţii Király Melinda, Papp Előd, Szilágyi Zsolt şi Zatykó Gyula, Conform modificării statutului partidului, din prezidiu mai fac parte dr. Zakariás Zoltán, președintele Aleşilor Naţionali ai PPMT, și Benedek Erika, președintele Consiliului de Adminstraţie Locală al partidului.