Home » Documente » Declaraţia finală - Prima Adunare Naţională a Delegaţilor

Declaraţia finală - Prima Adunare Naţională a Delegaţilor

05. 6. 2012.
share:

Partidul Popular Maghiar din Transilvania
Prima Adunare Naţională a Delegaţilor

DECLARAŢIE FINALĂ


„Trebuie să muncim, dacă vrem să trăim,
şi vrem să trăim, deci vom munci.”

Kós Károly: Kiáltó Szó [Chemare]

În calitate de participanţi la Prima Adunare Naţională a Delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania

Cinstind memoria strămoşilor noştri, care în vâltoarea istoriei ne-au păstrat şi ne-au lăsat moştenire patria,
Conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de urmaşii noştri,
Asumându-ne şi perpetuând limba noastră maternă, crezul nostru, cultura noastră, tradiţiile noastre transilvane,
Declarându-ne apartenenţa la naţiunea maghiară unitară şi
Respectând Constituţia României şi comunitatea de valori a Uniunii Europene,

din voinţa noastră comună, declarăm următoarele:

1. Valorile noastre: democraţia bazată pe valorile morale ale libertăţii, familiei, transilvanismului, naţiunii şi creştinismului.

2. Pentru noi pământul natal este cel mai important. Contrar practicii falimentare a ultimilor decenii, de forţare a statului naţional şi de promovare a intereselor personale, ne angajăm la o politică transilvanistă. Trebuie să ne luăm soarta în propriile mâini, să construim Ardealul, Secuimea. În acest scop suntem deschişi spre colaborare cu toate forţele politice democratice – fie ele maghiare sau române – care gândesc şi acţionează în acelaşi fel, dar nu vom intra în cârdăşie cu nimeni. Vrem să ne simţim acasă pe ţinuturile natale – acest drept nu ni-l poate nega nimeni.

3. Ne asumăm răspunderea pentru deciziile noastre. România este „ţara fără consecinţe“, în care preţul paşilor greşiţi făcuţi de politicieni este plătit de cetăţenii de rând. Drept consecinţă, politica şi-a pierdut credibilitatea, iar în urma crizei de încredere apărute tot mai mulţi maghiari din Transilvania renunţă la dreptul şi posibilitatea ca prin votul său să participe activ la formarea viitorului său, a viitorului nostru comun. Convingerea noastră este că schimbarea în bine a sorţii noastre depinde în primul rând de noi, altcineva nu poate decide în locul nostru.

4. Trebuie să ne reorganizăm comunităţile, trebuie să ne mobilizăm toate resursele, „trebuie să ne organizăm pentru muncă“. Politicile economice iresponsabile ale guvernelor care s-au succedat, corupţia omniprezentă şi irosirea valorilor noastre au dus Transilvania aproape de sapa de lemn. Măsurile de austeritate ne ţin într-o permanentă incertitudine, trăim de la o zi la alta, afacerile noastre falimentează, banii plătiţi de noi ca impozite sunt folosiţi în mare parte pentru petecirea bugetului central din Bucureşti în loc să rămână la administraţiile locale pentru a da o şansă comunităţilor noastre la prosperare. România a devenit o ţară în derivă; neavând speranţa unui viitor viabil, tot mai mulţi locuitori o abandonează definitiv. Noi, maghiarii din Transilvania, urmaşii lui Kós Károly şi Márton Áron, nu putem accepta această situaţie cu resemnare.

5. Politica – cu o autocenzură corespunzătoare – trebuie să-şi ocupe locul care i se cuvine. Vrem decizii responsabile, vrem gestionarea cât mai eficientă şi transparentă a banilor publici. Nu au ce căuta printre noi aceia care văd în reprezentarea maghiarilor ardeleni doar o afacere, care doresc să se îmbogăţească pe seama noastră. Reprezentarea intereselor să fie într-adevăr un serviciu public, acţiunile noastre să fie ghidate de interesul public în locul intereselor de partid.

6. Contăm pe contribuţia creativă a sferei civile, a cultelor, a vieţii ştiinţifice şi culturale. Însă pentru aceasta trebuie să le redăm rangul şi demnitatea. Împreună, ca parteneri egali, putem înfăptui minuni. Dimpotrivă, clienturile hrănite din mână, menţinute din finanţări publice sunt o insultă adusă vieţii sociale şi culturii.

7. În loc de austeritate avem nevoie de locuri de muncă, în loc de vânzarea Transilvaniei, de autonomie.

8. Cunoştinţele aplicabile sunt cheia unei administraţii publice puternice. Ne-am săturat de cadrele de partid şi de rudeniile lor.

9. Cultura noastră ardeleană în limba maternă este o valoare. Este o valoare pentru România, este o valoare pentru Ţara Mamă, este o valoare pentru Europa. S-o ocrotim şi s-o cultivăm, fiindcă este moştenirea noastră unică şi de neînlocuit.

Pe lângă revendicarea drepturilor care ni se cuvin, credem că asumarea răspunderii are puterea de a da viaţă colectivităţii. În locul vorbelor goale, credem în faptele care vorbesc de la sine, în locul autojustificării pasive credem în muncă, în locul oportunismului neputincios credem în propriile forţe.

Miercurea-Ciuc, la 25 februarie 2012.

Participanţii
Adunării Naţionale a Delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania