Home » Știri » Ardeal » Cetăţenia dublă reprezintă garanţia păstrării identităţii naţionale

Cetăţenia dublă reprezintă garanţia păstrării identităţii naţionale

26. 1. 2018.
share:

Alianţa Liberă Europeană (European Free Alliance, EFA), familia de partide ce reuneşte organizaţiile regionaliste şi autonomiste din Europa şi al cărei membru este şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a lansat un apel către liderii partidelor membre rugându-i să susţină dreptul austriecilor din Tirolul de Sud de avea dublă cetăţenie, deoarece unii actori ai vieţii politice italiene încearcă să obstrucţioneze această iniţiativă. Având experienţa modelului maghiar de unificare peste graniţe a naţiunii, precum şi a efectelor benefice de păstrare a identităţii şi salvare a valorilor pe care le produce cetăţenia ungară acordată prin procedură simplificată maghiarilor de peste hotarele Ungariei, este fără echivoc că spijinim strădaniile sud-tirolezilor.

După cum se ştie, asemeni Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi organizaţia care luptă pentru obţinerea dublei cetăţenii, Süd-Tiroler Freiheit (Libertatea Sud-Tiroleză, STF) este membră a Alianţei Libere Europene (European Free Alliance, EFA), unul dintre obiectivele sale fiind reprezentarea minorităţii austriece din Italia, care constituie majoritatea regională în Tirolul de Sud. În 2015, EFA a organizat o conferinţă ştiinţifică internaţională cu titlul Cetăţenia dublă – un instrument al protecţiei minorităţilor naţionale în comparaţie europeană şi internaţională. Cu ocazia acesteia participanţii au formulat clar: cetăţenia dublă contribuie la păstrarea identităţii şi, în plus, poate facilita dezvoltarea economică şi culturală a unei comunităţi naţionale. În 2017, printre altele şi datorită activităţii fructuoase de mediere întreprinse de EFA, partidele din coaliţia guvernamentală austriacă au încheiat un acord cu privire la acordarea dublei cetăţenii. Aşadar, statul austriac – în virtutea statutului său de putere protectoare – va crea posibilitatea ca austriecii din Tirolul de Sud să obţină şi cetăţenia austriacă, pe lângă cea italiană. Unele forţe politice locale italieneşti încearcă să împiedice iniţiativa, negând astfel comunităţii germanofone din Tirolul de Sus dreptul la protecţia identităţii naţionale.

Fiind maghiari din Transilvania, ne este clar că prezenţa şi sprijinul ţării-mamă, chiar şi prin intermediul instituţiei de drept public care este cetăţenia dublă, are o importanţa capitală pentru comunităţile de maghiari care trăiesc în ţările limitrofe Ungariei. Fiind conştienţi de acest fapt, este de la sine înţeles, că Partidului Popular Maghiar din Transilvania ca membră a Alianţei Libere Europene (European Free Alliance, EFA) se raliază la iniţiativa organizaţiei-umbrelă europene; în plus, şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) respectiv organizaţia de tineret a Partidului Popular Maghiar, numită MINTA, în calitate de aliaţi strategici ai partidului, asigură comunitatea austriacă sud-tiroleză de sprijinul lor.

  

SZILÁGYI Zsolt,

preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania

 

SÁNDOR Krisztina,

preşedintele executiv al Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania

 

TŐKE Ervin,

preşedintele Organizaţiei de Tineret MINTA