Home » Știri » Ardeal » DECLARAŢIE DE PROTEST

DECLARAŢIE DE PROTEST

03. 2. 2017.
share:

După cum se ştie – marţi seara târziu –, Guvernul României a amendat printr-o ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Prin această măsură, Cabinetul a introdus o definiţie mult mai restrânsă a infracţiunii de abuz în serviciu faţă de cea precedentă. Totodată a votat şi proiectul de lege referitor la amnistie, care va fi dezbătut de Parlamentul României probabil în procedură de urgenţă. În numele Prezidiilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania protestăm cu vehemenţă faţă de măsurile luate de Guvern şi ne exprimăm solidaritatea faţă de zecile de mii de persoane care au ieşit în stradă pentru a manifesta.

În opinia noastră este inacceptabil ca la un sfert de secol după tranziţia la democraţie, factorii de decizie din Bucureşti să mai continue să cârmuiască ţara luând în considerare în mod exclusiv propriile interese economice şi politice. Corupţia – instituţionalizată într-o măsură şi mai mare prin ordonanţele emise – este cel mai aprig duşman al democraţiei româneşti, iar prin proporţiile pe care le-a luat a devenit un factor de risc pentru siguranţa naţională.

De la conturarea lor, comunitatea partinică-politică şi segmentul aferent de societate civilă reprezentate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, au promovat în mod consecvent cauza unei vieţi publice curate şi transparente, a asumării responsabilităţii politice, a administraţiei publice neatinse de corupţie şi a răspunderii. Tocmai din acest motiv susţinem doleanţele formulate de zecile de mii de protestatari din străzi şi dorim să ne exprimăm solidaritatea faţă de ei.

În calitate de lideri ai organizaţiilor semnatare ale declaraţiei de faţă, rugăm membrii şi simpatizanţii celor două grupări să sprijine demonstraţiile şi prin prezenţa lor.

Credem că în spiritul evenimentelor declanşate în anul 1989 la Timişoara, comunitatea maghiară din Transilvania va putea participa în mod activ la generarea schimbărilor de care este nevoie în România.

Ne vedem în stradă!

 

Szilágyi Zsolt,

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania

şi

Sándor Krisztina,

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania

 

Cluj, 1 februarie 2017