Home » Știri » Ardeal » Lista de candidaţi depusă de Partidului Popular Maghiar cuprinde persoane care nu au participat la viaţa politică a ultimilor 25 de ani

Lista de candidaţi depusă de Partidului Popular Maghiar cuprinde persoane care nu au participat la viaţa politică a ultimilor 25 de ani

05. 5. 2016.
share:

Organizaţia locală a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) doreşte să câştige două mandate în consiliul municipal – a anunţat Fancsali Ernő, adăugând că în opinia lui atingerea acestui scop presupune obţinerea a 5% din sufragii, adică a 6.000 de voturi.

Preşedintele organizaţiei locale a PPMT-ului a prezentat totodată şi cei trei candidaţi care se află în fruntea listei. „Lista cuprinde persoane tinere, integre; care nu au participat la viaţa politică a ultimilor 25 de ani, ci dimpotrivă doresc să schimbe sistemul politic încetăţenit în acest sfert de veac. Ca şi candidat la funcţia de primar al urbei, eu sunt primul pe listă. Pe locul al doilea se află jurista Bicskei Hedwig, care lucrează ca şi mediator şi traducător autorizat; iar locul al treilea este ocupat de Tunyogi Béla, o persoană a cărei vocaţie este păstrarea tradiţiilor etnoculturale şi istorice ale poporului maghiar”. Fancsali a accentuat şi faptul că  în afară de vârsta candidaţilor  un alt atu al listei este susţinerea cauzei transilvane de vreme ce primul, al şaptelea şi al zecelea candidat de pe listă s-au alăturat deopotrivă mişcării transilvaniste.

El a mai subliniat că unul dintre cele mai importante elemente ale programului local al partidului este instaurarea transparenţei în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici destinaţi proiectelor locale. Candidatul din partea PPMT-ului la funcţia de primar al Clujului şi-a susţinut poziţia şi printr-un exemplu: „Primarul Emil Boc a relatat în gazeta sa finanţată din banii contribuabililor că au fost plantaţi 500 de arbori, dar nu a mai specificat că zeci de copaci au trebuit înlocuiţi pentru că s-au uscat, iar cu ocazia celei de-a doua achiziţii preţul a fost mai ridicat cu câteva sute de euro.

Fancsali a declarat ferm că partidul urmăreşte asigurarea unei reprezentări cât mai puternice a comunităţii maghiare. „Dacă maghiarii din Cluj se vor prezenta la vot într-o proporţie superioară în comparaţie cu precedentele alegeri locale, vom putea obţine o reprezentare mai solidă, însă şi Partidul Popular Maghiar va trebui să devină un pilon important al acestui corp de reprezentanţi. Numărul maghiarilor decepţionaţi de politică a crescut constant în ultima perioadă. Noi dorim să ne adresăm tocmai acestora; nu să cucerim electoratul altui partid” – a precizat preşedintele organizaţiei locale PPMT.

În opinia lui Bicskei Hedwig, candidaţii PPMT-ului sunt pregătiţi pentru luarea unor măsuri concrete şi verificabile în scopul sporirii transparenţei administraţiei publice locale şi – în cazul în care vor fi aleşi – îşi vor asuma sarcina de a acţiona ferm în vederea îmbunătăţirii transparenţei funcţionării consiliului local. „Vom insista asupra asigurării transparenţei bugetului local. Vom proceda la fel şi în privinţa accesibilităţii ordinii de zi a tuturor şedinţelor comisiilor de specialitate şi ale plenului consiliului local, a proceselor-verbale şi a documentelor întocmite cu ocazia acestor întruniri, precum şi a datelor relevante referitoare la unităţile economice subordonate consiliului local şi la toate organizaţiile care gestionează bani publici” – a spus candidata de pe locul al doilea al listei.

Tunyogi Béla, candidatul de pe locul al treilea a afirmat următoarele: „În ultimii ani edilii oraşului au vorbit de nenumărate ori despre multiculturalism, drepturi lingvistice şi multilingvism. Aş mai putea continua enumerarea acestor deziderate nobile, dar constat cu regret că nu s-au luat măsuri concrete.” În opinia lui, comunitatea maghiară locală ar trebui să accepte ideea că viitorul ei este comun cu cel al majorităţii româneşti, iar majoritatea etnică românească ar trebui să conştientizeze faptul că şi comunitatea maghiară cu limba, cultura şi tradiţiile ei caracteristice este o parte organică a populaţiei Clujului.