Home » Știri » Ardeal » Manifest transilvănean pentru regiunile istorice

Manifest transilvănean pentru regiunile istorice

10. 1. 2014.
share:

Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a organizat sâmbătă, 20 iulie 2013, în 119 localităţi din întreaga Transilvanie, scurte manifestări pentru susţinerea regiunilor istorice și pentru autonomie. În cadrul manifestărilor a fost citit documentul intitulat Manifest transilvănean pentru regiunile istorice.

 

MANIFEST TRANSILVĂNEAN PENTRU REGIUNILE ISTORICE

Guvernul României, susţinut de o majoritate parlamentară de două treimi, plănuieşte reorganizarea administrativă a teritoriului ţării având intenţia de a diviza România – pornind de la cele opt regiuni de dezvoltare existente – în opt provincii străine de experienţele istorice ale ţării şi de identitatea regională a locuitorilor. Procedura ne este cunoscută: hotarele interne ale Transilvaniei vor fi trasate la Bucureşti, pe mesele de birou ale oficialilor, iar ulterior se va trimite pe capul nostru un stăpân sau un baron roşu.

Nu putem accepta!

Trebuie să afirmăm răspicat: Transilvania, această grădină a zânelor din Bazinul Carpatic, nu este o colonie a Bucureştiului! Părţile Transilvaniei – Partiumul, Banatul, Maramureşul, Ţara Moţilor, Pământul Crăiesc şi Ţinutul Secuiesc – reprezintă o moştenire istorică ce aparţine tuturor popoarelor Ardealului, ele fiind regiuni naturale cu istorie și cultură specifică, tradiţii şi identitate proprie.

Noi, magharii din Transilvania, nu putem fi decât perdanţii oricăror reorganizări administrativ-teritoriale dictate „de sus”, „de la centru”. Puterea guvernamentală română desconsideră din nou voinţa de a dobândi autonomie sub diverse forme, exprimată în mod consecvent în ultimul sfert de secol de această comunitate autohtonă de mărimea populaţiei unor ţări.

Dar şi românii din Transilvania vor fi perdanţii acestei reorganizări forţate, impuse de sus. Obţinerea prin redistribuire de la Bucureşti doar a unei părţi a impozitelor şi taxelor încasate în Ardeal nu ne este suficientă. În plus, Transilvania susţine financiar România de câteva decenii. Şi ce am primit în schimb? Ceva mai mult de 50 km de autostradă. Un sistem sanitar în pragul colapsului şi un sistem de învăţământ decăzut. O corupţie uriaşă ce întreţese întregul sistem administrativ de stat. Am primit Balcanii în locul Europei.

Dar locul Transilvaniei este în Europa secolului al XXI-lea.

Vrem ca fără consultarea noastră nimeni şi niciodată să nu poată lua decizii în privinţa diferitelor hotare între care locuim şi vom locui.

Vrem autonomie! Vrem să hotărâm noi soarta noastră. Vrem să ne gospodărim noi înşine resursele naturale, sumele încasate din impozite şi taxe, precum şi resursele umane.

Vrem autodeterminarea internă a comunităţilor naţionale şi a regiunilor naturale din Transilvania!

Vrem o Românie federală modernă în locul statului-naţiune omogen şi ultracentralizat!

Vrem ca în cadrul ei Transilvania să devină o adevărată macroregiune europeană! Oraşele ei să devină zone metropolitane multilingve şi cu statut special! Clujul să devină capitala oficială a Transilvaniei!

Întreg Ţinutul Secuiesc să devină o singură regiune administrativă, autonomă!

Întregul Partium să devină o singură regiune administrativă, multilingvă şi cu statut special!

Obiectivele noastre sunt obiective euroconforme şi suntem dispuşi să utilizăm toate mijloacele democratice posibile pentru a le atinge.

Prima dată vrem să dezbatem împreună cu oficialii responsabili din cadrul Guvernului României problema reformei teritorial-administrative bazată pe regiunile naturale.

Între timp, dacă va fi nevoie, vom ieşi în stradă.

Dacă nu ni se va acorda atenţie, vom bloca şoselele, căile de acces.

Dacă nu ne vor crede, vom iniţia referendumuri locale.

Iar dacă acestea nu ajung, vom recurge la toate mijloacele posibile de nesupunere civică.

Dar vom înceta să ne încredinţăm în mod necondiţionat viitorul pe mâna unor politicieni care pescuiesc în apele tulburi de la Bucureşti. În ultimul deceniu au avut timp să dovedească ceva. Dar au eşuat. Au dovedit că nu sunt în stare să administreze în mod adecvat treburile ţării.

Ne-am sacrificat prezentul. Însă nu vom risca viitorul copiilor şi al nepoţilor noştri! Transilvania aparţine transilvănenilor!

Rostit la data de 20 iulie 2013, pretutindeni în Transilvania, cu ocazia manifestărilor de protest iniţiate de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania.