Home » Știri » Ardeal » Petiție

Petiție

17. 3. 2017.
share:

Către

Ministerul Afacerilor Interne,

Piaţa Revoluţiei nr.1 A, sector 1, Bucureşti

În atenția doamnei ministru Carmen Daniela Dan

 

Petiție

 

Subsemnații Soós Sándor în calitate de președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) jud. Cluj și Csoma Botond în calitate de președinte al Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR) jud. Cluj, cu respect formulăm prezenta cerere prin care vă solicităm punctul dumneavoastră de vedere oficial și baza legală în situația următoare:

În data de 15 martie 2017, de Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni, în municipiul Cluj a avut loc un caz nefericit cauzat de Jandarmeria Română, Grupa de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca la manifestarea festivă organizată de către UDMR Cluj.

Președintele PPMT Cluj, Soós Sándor, președintele PPMT filiala Cluj-Napoca, Fancsali Ernő și alți colegi de ai lor au participat la eveniment într-un mod pașnic, purtând steagul Transilvaniei, un steag ale cărui simboluri se regăsesc și în stema României. Jandarmii invocând solicitarea organizatorilor pentru înlăturarea persoanelor și a steagurilor, solicitare care a fost negată de către organizatori, au oprit, au legitimat și au dat amenzi și avertizări în baza legii 60 din 1991 art. 26, lit. f, creând astfel conflict între organizatori și participanți.

De asemenea vă menționăm faptul că și în anul 2016 s-au întâmplat cazuri asemănătoare, atunci organele au susținut faptul că purtarea steagului Transilvaniei ar constitui infracțiune, potrivit prevederilor art.396 C.pen, constând în aceea că steagul Transilvaniei ar fi de natură să incite la ură și discriminare. La acea dată a fost trimis o petiție către Poliție, prin care s-a cerut lămurirea comportamentului abuziv al polițiștilor, la care am primit un răspuns fără a conține observații concrete. (Răspuns înregistrat cu nr. RS/2259 din 22.04.2016 la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.)

Prin faptul că unii participanți au fost îndepărtați din mulțime și reținuți de către organe în vederea legitimării și obligării de a nu purta în continuare la eveniment steagul Transilvaniei, persoanele au fost împiedicate să participe la evenimentul comemorativ, astfel au fost încălcate mai multe drepturi constituționale.

Vă rugăm clarificarea:

  1. Comportamentul și măsurile luate de către jandarmi au fost oportune și legale?

  2. Purtarea steagului Transilvaniei de către persoane care se simt reprezentați de către simbolurie acestuia este sau nu este legală?

Cu stimă,

Soós Sándor

președinte PPMT Cluj

(participant la eveniment, legitimat)

 

Csoma Botond

președinte UDMR Cluj, 

(organizator)

 

17.02.2016

Cluj