Home » Știri » Ardeal » PPMT şi-a prezentat propunerile privind regionalizarea României

PPMT şi-a prezentat propunerile privind regionalizarea României

27. 3. 2013.
share:

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi la Miercurea Ciuc propunerile PPMT privind regionalizarea României.

Toró T. Tibor a subliniat că în cursul elaborării setului de propuneri au fost luate în considerare în primul rând caracteristicile geografice şi istorice ale ţării, precum şi identitatea regională a comunităţilor.

PPMT şi-a prezentat propunerile privind regionalizarea României
Propunerea PPMT (click pentru mărire)


Actualul sistem al regiunilor de dezvoltare s-a dovedit a fi un eşec, pentru că nu au fost luate în calcul o serie de elemente importante, din această cauză România a rămas în urmă în privinţa absorbţiei fondurilor europene, ceea ce demonstrează că acest sistem nu este unul viabil – a subliniat Toró, adăugând că propunerile PPMT oferă posibilitatea corecţiei acestor deficienţe.

Preşedintele PPMT a declarat că pachetul de propuneri a fost elaborat de un grup de lucru format din specialişti, sub conducerea lectorului universitar dr. Szilágyi Ferenc, cadru didactic al Universităţii Creştine Partium din Oradea, specialist în geografie administrativă. Forma finală a proiectului va fi adoptată la Congresul PPMT, care va avea loc în data de 20 aprilie la Cluj.

Proiectul PPMT propune împărţirea României în 12 regiuni, la care se adaugă trei regiuni metropolitane formate din aglomeraţiile urbane din jurul Bucureştiului, al Braşovului, respectiv al perechii de municipii Galaţi-Brăila.

Conform propunerilor, considerentul de prim rang în crearea regiunilor trebuie să fie preluarea limitelor unităţilor teritorial-geografice deja existente, definite prin identităţi reale, astfel încât populaţia să accepte regiunile create şi să se poată identifica cu ele. Un al doilea aspect este crearea unor regiuni funcţionale, care iau în considerare legăturile spaţio-structurale reale, iar cel de-al treilea aspect important este că toate oraşele de importanţă regională vor dobîndi un rol central şi vor putea îndeplini şi funcţia de centre de atracţie economică.

Toró T. Tibor a precizat că pe baza principiului regionalismului asimetric, regiunilor pot fi asigurate statuturi specifice diferite, luând în considerare particularităţile istorice, demografice, economice locale, şi respectând identităţile culturale şi minoritare ale fiecăreia. Partiumul şi Ţinutul Secuiesc, două regiuni cu particularităţi diferite, ar beneficia de statut special – a adăugat el.

Conform proiectului, actualele judeţe nu ar dispărea, însă este nevoie de revizuirea şi redesenarea limitelor acestora. De asemenea, este nevoie de crearea unor noi judeţe şi desemnarea unor noi reşedinţe de judeţe – a mai adăugat preşedintele PPMT.

Toró a spus că PPMT are la dispoziţie o serie de mijloace prin care îşi poate realiza proiectul de regionalizare, între care şi voinţa comunitară, exprimată cu ocazia mitingului pentru autonomie din 10 martie de la Târgu-Mureş.

Prezent la conferinţa de presă, vicepreşedintele PPMT Papp Előd a subliniat că reorganizarea regională este o problemă importantă şi pentru comunitatea maghiară din România, şi nu trebuie uitat faptul că acest proces presupune costuri enorme.

Răspunzând unor întrebări, Toró T. Tibor a precizat că în realizarea propunerilor privind reorganizarea regională PPMT contează pe sprijinul UDMR. Nu sunt mari diferenţe între proiectele organizaţiilor politice maghiare din România, ceea ce face posibilă elaborarea unui proiect comun, care poate fi susţinut de toate partidele maghiare – a declarat preşedintele PPMT.

[Sursa: Biroul de presă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania]