Home » Știri » Ardeal » Președintele PPMT: descentralizarea reală ar presupune în mod obligatoriu reformarea sistemului fiscal și financiar

Președintele PPMT: descentralizarea reală ar presupune în mod obligatoriu reformarea sistemului fiscal și financiar

10. 1. 2014.
share:

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) salută proiectul de descentralizare al Guvernului, pentru că în mod vizibil inițiativa se bazează pe o reală concepţie și multă muncă, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută joi la Cluj președintele PPMT, Toró T. Tibor.

Totodată, proiectul are și puncte discutabile: din punct de vedere politic, una dintre principalele slăbiciuni este că documentul nu are susținere puternică în cadrul coaliției de guvernământ măcinată de diferenduri, și nu se poate afirma că întregul executiv l-ar sprijini pe deplin în demersul său pe vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul proiectului, a declarat preşedintele PPMT. El a adăugat că modul în care Guvernul intenţionează să adopte proiectul de descentralizare, adică prin ordonanţă de urgenţă, este un mijloc legislativ puternic antidemocratic, deoarece Parlamentul îşi poate exprima poziţia doar ulterior adoptării.

Rămâne să vedem care sunt elementele proiectului care ţin de politica bugetară, pentru că, cel puţin conform informaţiilor pe care le ştim în acest moment, iniţiativa nu include administraţiile financiare și fiscale judeţene, ceea ce înseamnă că „robinetul financiar” s-ar afla în continuare la Bucureşti. O descentralizare reală ar presupune în mod obligatoriu reformarea sistemului fiscal și financiar, a subliniat  Toró T. Tibor.

Nu este foarte clară nici relaţia dintre „marea descentralizare” și planurile de reorganizare regională, a spus preşedintele PPMT. „Acest proiect operează cu judeţe, dar noi considerăm că acest sistem al judeţelor trebuie reformat” – a adăugat Toró. O altă problemă este că proiectul de descentralizare nu se referă de exemplu la inspectoratele şcolare judeţene, la arhive, nici la silvicultură, a mai spus  el.

„PPMT recunoaşte importanţa acestui proiect, dar credem în continuare că soluţia pentru România ar fi reorganizarea administrativă bazată pe regiunile istorice și revizuirea sistemului judeţelor, totodată subliniem din nou că avem nevoie de două regiuni su statut special: Ţinutul Secuiesc, respectiv Partium”, a declarat Toró.

Referitor la retragerea distincţiei europarlamentarului Tőkés László, preşedintele PPMT a spus că acest demers are un mesaj profund antidemocratic, pentru că lezează dreptul la libera exprimare, şi un mesaj postcomunist. Retragerea distincţiei ar însemna o pierdere pentru comunitatea timişoreană, ar fi de fapt un atentat împotriva spiritului Timişoarei și a revoluţiei din 1989, a subliniat Toró.

Această iniţiativă are totodată un mesaj antimaghiar, prin încercarea de intimidare îndreptată împotriva lui Tőkés, și prin persoana sa, impotriva întregii comunităţi maghiare din România. „Trebuie să ne solidarizăm, pentru că nu persoana lui Tőkés este miza, ci reversibilitatea unui proces de transformare care pune în pericol viitorul ţării”, a subliniat preşedintele PPMT.