Home » Știri » Ardeal » Scrisoare deschisă către românii din Secuime

Scrisoare deschisă către românii din Secuime

05. 4. 2017.
share:

Stimaţi concetăţeni romăni din Secuime!

În România există mai multe formaţiuni politice care sunt interesaţi în menţinerea conflictelor interetnice. Răspunsul la întrebarea „De ce?” este una foarte simplă: deocamdată şovinismul este cea mai uşoară cale prin care se pot câştiga voturi. Noi (PPMT) suntem interesaţi în rezolvarea acestor conflicte în aşa fel, încât toţi să fim mulţumiţi pe termen lung.

Am urmărit cu atenţie întrunirea în numele dumneavoastră de la Odorheiu Secuiesc a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Am citit şi am înţeles preocupările în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc şi din această cauză simt nevoia să mă adresez cu sinceritate către dumneavoastră pentru a lămuri unele lucruri.

În rezoluţiune se spune că e timpul ca această regiune să se transforme din consumator, în furnizor de stabilitate. Acesta poate fi un ţel comun, dar trebuie să vedem că în multe state occidentale autonomia a adus stabilitatea, bogăţia si buna înţelegere între comunităţile convieţuitoare.

Comunitatea noastră s-a înjumătăţit în perioada trecută de la tratatul din Trianon. Pentru supravieţuire avem nevoie de garanţii administrative, economice şi legale. Din această cauză autonomia culturală a maghiarilor din Ardeal şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este pentru noi o întrebare de a fi sau a nu fi, la care sub nici o formă nu putem renunţa. În problema autonomiei principalele argumente le constituie revendicarea comunităţii şi multiplele exemple funcţionale europene, şi nu cele istorice şi demografice de valoare contestabilă. Totodată este un lucru firesc că ceeace cerem pentru noi vi se cuvine şi vouă. Trebuie să cereţi, să purtăm un dialog. Vă învit la gândire şi acţiune comună.

Trebuie să contrazic enunţul că România şi-a îndeplinit angajamentele asumate în privinţa minorităţilor naţionale. Există din păcate multe legi şi hotărâri care pur şi simplu nu se aplică sau care sunt greşit intrepertate de către diferite autorităţi.

Suntem de acord că copiii maghiari trebuie să cunoască limba română, dar este mai eficace dacă ei o învaţă altfel decât colegii lor de limbă maternă română. Deşi acest lucru este clar stipulat în Legea educaţiei naţionale adoptată în anul 2011, după 6 ani de zile prevederile respective sunt aplicate cu întârziere sau numai parţial.

În rezoluţiune se pune accent pe prioritatea limbii române, deşi trebuie să fim egali în faţa lui Dumnezeu şi în faţa legii. Convieţuirea mai multor naţiuni se poate realiza numai dacă niciuna nu este pusă deasupra celeilalte. Nu vrem să ne simtem cetăţeni de rangul al doilea pe pămăntul nostru natal.    

Se vorbeşte despre respect, dar respectul trebuie să fie unul reciproc. Aici trebuie să menţionez un eveniment: Când tribunalul ne-a interzis arborarea steagurilor comunităţii maghiare şi a celei secuieşti în sala de şedinţă a Consiliului local Miecurea Ciuc, eu am donat mici steaguri de masă fracţiunilor, steaguri secuieşti pentru UDMR şi PPMT, iar fracţiunilor PNL şi PSD steaguri româneşti. În acea şedinţă i-am asigurat pe colegi români că noi întotdeaunea vom respecta simbolurile naţiunilor convieţuitoare, indiferent de ce fac cei care trăiesc din umilirea naţiei mele.

Se argumentează că ideea de autonomie este una antiromânească. Dragi români, pentru noi autonomia înseamnă libertatea şi nu suprimarea libertăţii altora. Existenţa poporului maghiar nu poate fi antiromânească.    

Din păcate avem alte experienţe din partea României. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a documentat acţiunile antimaghiare din ultimii ani. Vă rog să aveţi răbdarea să le citiţi. Pe link-ul de mai jos găsiţi versiunea în limba română: 

http://tokeslaszlo.ro/attachment/0009/8118_monitor_ro_2014_2016.pdf

În ciuda acestor lucruri eu vă zic să lăsăm trecutul şi să construim un viitor comun mai bun. Dumneavoastră sub tricolorul românesc şi noi sub steagul secuiesc, unul lângă altul, aşa cum trăim viaţa noastră de zi cu zi.

Vă rog să mă credeţi, noi vă înţelegem mai bine decât bucureştenii, fiind şi noi într-o minoritate numerică în această ţară. Puteţi conta pe un parteneriat de lungă durată dacă sprijiniţi cererile noastre în privinţa autonomiei.          

Trebuie să vedeţi şi dumneavoastră că tinerii părăsesc ţara, România se îndreaptă către o catastrofă economică şi demografică. Din punct de vedere economic nu putem să aşteptăm în continuare Bucureştiul. Fiecare regiune, pornind de la Dobrogea prin Banat, Bucovina şi până în Oltenia trebuie să-şi găsească soluţiile care să asigure supravieţuirea pe termen lung a comunităţilor locale.          

Cu stimă,                                                                                           

Tőke Ervin, preşedinte Partidul Popular Maghiar din Transilvania, organizaţia Scaunul Ciuc