Home » Știri » Ardeal » Solidaritate şi cooperare în tratarea problemei migraţiei!

Solidaritate şi cooperare în tratarea problemei migraţiei!

25. 9. 2015.
share:

Problema actuală a migraţiei a pus Europa în faţa unei serioase provocări. Urmărind întâmplările din ultimele săptămâni şi luni este foarte clar că ne aflăm în faţa unei situaţii de o anvergură şi de o gravitate la care Europa în mod vizibil nu este pregătită. Câteva sute de mii de migranţi s-ar putea eventual „dizolva” în diferitele ţări ale Uniunii, însă creşterea rapidă a numărului de migranţi, precum şi numărul de mai multe milioane de potenţiali noi migranţi vor provoca haos şi noi tensiuni fără o poziţie comună şi măsuri întreprinse în comun la nivelul Uniunii.

Este foarte clar că Uniunea Europeană, de una singură, n-a fost în stare să acţioneze cu rezultat pentru soluţionarea cauzelor. În acest scop este necesară o acţiune comună internaţională mai largă, cu implicarea SUA şi a Rusiei. Tratarea presiunii exercitate asupra statelor membre se poate realiza însă, printr-un şir de decizii şi acţiuni comune.

Suntem de acord cu punctul de vedere al guvernului maghiar, conform căruia aztăzi, principala sarcină comună este apărarea graniţelor Uniunii, pentru ca valul de migranţi să devină controlabil. Deşi România nu se află momentan în calea principală a migranţilor, este probabil doar o chestiune de timp până ce această situaţie se va schimba. Provocările apărării comune a graniţelor constituie un bun prilej spre a dovedi că ţara este pregătită pentru intrarea în zona Schengen, familia mai restrânsă a Uniunii Europene.

Ne bucură faptul că propunerea noastră de săptămâna trecută – ca România să se alinieze punctului de vedere al ţărilor V4 – a fost însuşită şi salutăm votul negativ de marţi al ministrului român de interne în privinţa sistemului de cote impuse de acceptare a migranţilor. Totodată ne exprimăm părerea de rău faţă de schimbarea în ultima zi a opiniei poloneze, prin votul pozitiv asupra cotelor. Suntem convinşi că solidaritatea din Europa Centrală de Est trebuie întărită în continuare, numai în acest fel se pot promova interesele regionale în procesul de decizie de la Bruxelles, de multe ori plin de ezitări şi contradicţii. Salutăm faptul că, deşi la întâlnirea de vârf a Uniunii sistemul de cote a primit majoritate, conducătorii consideră deja apărarea graniţelor Uniunii şi tratarea cauzelor migraţiei ca fiind de importanţă primordială.

După cum au stabilit mai mulţi politicieni bavarezi şi analişti occidentali, criticile occidentale aduse măsurilor luate de către guvernul maghiar sunt nedemne, Ungaria, prin măsurile luate încearcă să apere şi întreaga Europă, interesul maghiar este totodată şi interes regional şi european.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania face un apel către Guvernul României şi către toate forţele politice din România ca, punând deoparte interesele de partid şi de politică internă pe termen scurt, să considere, pe lângă apărarea intereselor cetăţenilor proprii, cooperarea cu ţările vecine, în primul rând cu Ungaria, ca fiind de importanţă accentuată, pentru ca, criza migraţiei să producă cât mai puţine greutăţi în Transilvania şi la graniţele ţării.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania – Prezidiul Naţional