Home » Știri » Ardeal » Szilágyi: „Cerem publicarea acordului secret încheiat între UDMR şi partidele de guvernământ!”

Szilágyi: „Cerem publicarea acordului secret încheiat între UDMR şi partidele de guvernământ!”

13. 1. 2017.
share:

Szilágyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a inaugurat anul cu o conferinţă de presă ţinută la Oradea. El a cerut conducerii Uniunii Democrate Maghiare din România publicarea detaliilor pactului secret încheiat cu partidele de guvernământ şi respectarea promisiunilor electorale făcute de această formaţiune politică.

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania a făcut constatarea conform căreia „În 2014 – în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale – vorbeam încă despre «transilvanizarea» României, iar din această cauză este trist că după alegerile parlamentare din decembrie asistăm la «teleormanizarea» ţării” – deja în introducere. El a spus că atât maghiarii din Ardeal, care sunt de acord cu ideea autonomiei, cât şi ceilalţi cetăţeni transilvăneni îşi pot da seama cu uşurinţă că politica de împărţeală a guvernului proaspăt învestit nu va fi sustenabilă pe termen lung şi că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie de noi măsuri de austeritate, de introducerea de noi taxe şi impozite, precum şi de ridicarea cotelor de impozitare. Szilágyi a cerut liderilor UDMR să aducă la cunoştinţă detaliile pactului secret încheiat cu partidele de guvernământ. „Dacă baza sprijinului acordat guvernului îl constituie doar acel text de o pagină şi jumătate pe care UDMR l-a publicat şi pe propriul site de internet, putem afirma că Uniunea a semnat un cec în alb prin care a vândut, sau mai exact a oferit aproape pe gratis, voturile comunităţii maghiare din Transilvania. Se pare că mesajul repetat adesea în timpul campaniei electorale că trebuie să salvăm Ardealul de Bucureşti, prin care UDMR a încercat să genereze temeri în sânul minorităţii maghiare, şi-a pierdut validitatea în decursul tratativelor cu partidele din coaliţia guvernamentală. În aceste condiţii, ipoteza că UDMR şi Partidul Social Democrat au încheiat un pact secret deja înaintea alegerilor pare din ce în ce mai probabilă. Iar faptul că dl. Kelemen Hunor a declarat, tocmai în noaptea alegerilor, că partidul în fruntea căruia se află este dispus să sprijine un guvern format în jurul PSD, nu este o pură întâmplare – a opinat preşedintele PPMT.

Textul acordului cere ca guvernul să respecte anumite articole ale tratatelor internaţionale. Or, această doleanţă este un autogol atât în cazul partidelor din noua coaliţie guvernamentală (PSD, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor [ALDE] şi UDMR), cât şi în cel al României. În primul rând, pentru că două documente importante adoptate de Consiliul Europei – Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare – cer României implementarea unui număr mult mai mare de măsuri decât cere UDMR guvernului PSD, nemaivorbind de alte convenţii. În al doilea rând, fiindcă prin acest acord social-democraţii şi liberalii au recunoscut că România nu a respectat până acum tratatele internaţionale respective. Iar în al treilea rând, deoarece acordul dovedeşte străinătăţii că în România trebuie încheiate înţelegeri politice între partide în vederea respectării unor tratate internaţionale semnate şi ratificate de ţara noastră.

Preşedintele PPMT a adresat întrebări directe conducerii UDMR. Szilágyi Zsolt i-a cerut preşedintelui UDMR şi colegilor săi de partid să declare cu cât va creşte acea subvenţie de stat de 5 milioane de euro care îi revine în principiu comunităţii maghiare din Transilvania, dar care este practic cheltuită într-o manieră incontrolabilă de către UDMR. În plus, i-a întrebat când vor aduce la cunoştinţă publică maniera în care au cheltuit sumele primite până acum. „Guvernul care s-a format recent include şi miniştri care sunt cercetaţi penal. Ca maghiari ardeleni avem dreptul să ştim ce a cerut UDMR în schimbul sprijinirii acestor persoane. Din păcate înţelegerile secrete încheiate de UDMR au devenit deja o tradiţie. Încă nu am uitat acea întâmplare din anul 2012, când dl. Crin Antonescu s-a scăpat şi din declaraţia Dumnealui a reieşit că Uniunea Social-Liberală şi UDMR au semnat un pact secret. Ulterior şi dl. Kelemen Hunor a trebuit să recunoască acest fapt. Ne întrebăm deci: în aceste condiţii cum doreşte UDMR să reprezinte interesele comunităţii maghiare din Transilvania; respectiv, cum doreşte să apere Ardealul de Bucureşti precum declaraseră în campania electorală?” – a adăugat liderul PPMT.

Făcând aluzie la decizia preşedintelui UDMR, dl. Kelemen Hunor, de a-l elibera din funcţie pe secretarul general al formaţiunii politice respective, dl. Kovács Péter, preşedintele PPMT a spus în încheiere: „Încercarea preşedintelui UDMR de a-i ţine la respect pe intransigenţii care sunt împotriva (re)concilierii cu PPMT este salutară. Întrebarea este doar: pe cine va numi în locul lui Kovács. În orice caz, şansele pentru dialog şi cooperare sunt mai mari, dacă atitudinea ostilă pe care o reprezenta secretarul general de până acum va dispare din rândul conducerii UDMR”.


Biroul de presă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania