Home » Știri » Ardeal » Toró T. Tibor: succesul Marelui marş al secuilor se datorează solidarităţii maghiarilor

Toró T. Tibor: succesul Marelui marş al secuilor se datorează solidarităţii maghiarilor

10. 1. 2014.
share:

Marele marş al secuilor este de o importanţă istorică, deoarece este fără precedent faptul că mai mult de o sută de mii de oameni au participat la această manifestare, care poate fi considerată „evenimentul anului” pentru comunitatea maghiară din România – a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Cluj președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor.

Principalele declaraţii ale președintelui PPMT:

Succesul manifestării iniţiate de Consiliul Naţional Secuiesc a fost asigurat de solidaritatea întregii comunităţi maghiare, care s-a dovedit o uriaşă forţă de mobilizare. În 27 octombrie s-a dovedit faptul că partidele politice, organizaţiile, bisericile și societatea civilă maghiară pot colabora foarte bine. Principiul care ne-a unit a fost să spunem un nu hotărât planurilor guvernului privind reorganizarea regională, dezavantajoase pentru comunitatea maghiară, și să spunem da pentru autonomie. S-a dovedit că autonomia Ţinutului Secuiesc și a judeţelor din vest – Bihor, Satu Mare şi Sălaj – care alcătuiesc Partiumul, are un foarte mare sprijin în rândul comunităţii maghiare.

Duminică au fost organizate manifestări de solidaritate cu Marele marş al secuilor în mai multe localităţi din Ungaria, inclusiv Budapesta, în Serbia, Slovacia, New York, Washington, Cleveland, Los Angeles, Toronto, Viena, Bruxelles, Stuttgart, Helsinki.

Am format un lanţ uman de 54 de kilometri între localităţile covăsnene Chichiş şi Breţcu. Conform autorităţilor au participat 10-15 mii de oameni, ceea ce nu este adevărat, în realitate, au fost prezenţi aproximativ 120 mii de persoane.

Am manifestat în mod paşnic, democratic, am apelat la mijloacele democraţiei participative, fără violenţă. Mesaj nostru către guvernul de la Bucureşti este că suntem deschişi la dialog, avem soluţii paşnice și constructive, iar autonomia este vitală pentru comunitatea maghiară. Vom continua până ce autorităţile ne vor asculta și vom putea purta un dialog democratic și civilizat.

Marşul a fost o foarte mare reuşită, iar concluzia este că dacă partidele și societatea maghiară sunt unite, atunci putem reuşi să demonstrăm autorităţilor de la Bucureşti, că obiectivul nostru, proiectul autonomiei nu este ceva conjunctural, și că întreaga comunitate maghiară îl sprijină. Pacea socială în Ţinutul Secuiesc este dependentă de succesul acestor soluţii oferite de noi, soluţii care există în multe ţări din Europa, și au adus prosperitate și stabilitate. Am reuşit să trimitem mesajul nostru paşnic și democratic, aşteptăm răspunsul înţelept și ferm al guvernului.

Dacă va fi nevoie, vom apela și în viitor la mijloacele democraţiei participative, directe, iar următoarea manifestare ar putea fi organizată chiar la Bucureşti. Următorul pas ar fi apelarea la diferitele forme ale nesupunerii civice, dacă doleanţele și propunerile noastre nu vor fi luate în considerare.

Domnul prim-ministru Victor Ponta a declarat că guvernul va da un răspuns constituţional doleanţelor de autonomie ale secuilor. Sperăm că acest răspuns nu va include „metoda bâtei”, aplicată celor care protestează împotriva deschiderii exploatării miniere de la Roşia Montană, sau împotriva exploatării gazelor de şist.

Cooperarea partidelor și a organizaţiilor maghiare din România ar trebui continuată și în privinţa discuţiilor privind proiectul de descentralizare, a modificării Constituţiei, a planurilor de reorganizare regională, a proiectului de lege privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc anunţate de UDMR, sau chiar la alegerile europarlamentare din 2014.