Home » Știri » Ardeal » Transilvania a câştigat alegerile prezidenţiale - Partidul Popular Maghiar din Transilvania salută victoria lui Klaus Iohannis

Transilvania a câştigat alegerile prezidenţiale - Partidul Popular Maghiar din Transilvania salută victoria lui Klaus Iohannis

20. 11. 2014.
share:

Turul doi al alegerilor prezidenţiale a adus un rezultat istoric: pentru prima dată după schimbarea de regim din 1989, România are un preşedinte transilvănean. PPMT salută victoria lui Klaus Iohannis care reprezintă totodată victoria zdrobitoare a societăţii civile, a cărei conştiinţă a reacţionant în mod categoric vizavi de partidocraţia mincinoasă şi coruptă.

Turul întâi al alegerilor a prevestit deja începutul unei noi ere politice în România. Rezultatele din 2 noiembrie au desenat graniţele acelor regiuni istorice despre care vorbea şi PPMT în campanie şi care constituie baza ideilor noastre federaliste. Am constatat cu bucurie că în turul doi s-au alăturat şi judeţe din afara arcului carpatic care au votat pentru valorile transilvane. Prin faptul că în persoana lui Klaus Iohannis ţara va avea un preşedinte transilvănean, avem speranţa că va începe normalizarea României, iar valorile promovate şi de noi pot fi determinante: politica fără corupţie, onestitatea lucrului bine făcut, respectul reciproc între comunităţile naţionale şi egalitatea reală de şanse.

În rândurile membrilor PPMT cu funcţii publice de conducere se găsesc numeroşi tineri. În campania electorală, în primul rând cu ajutorul voluntarilor noştri tineri, ne-am făcut cunoscute ideile despre schimbarea în profunzime a structurii de stat a României şi despre rolul în societate al politicii bazate pe valori. Din acest motiv ne dă speranţă faptul că tinerii din România şi-au făcut auzit glasul prin diferite reţele de socializare, au realizat o mobilizare exemplară şi au decis până la urmă rezultatul alegerilor, dovedind astfel că democraţia directă are încă resurse în societate şi că o comunitate conştientă este în stare să învingă falsa şi corupta partidocraţie. Această activare a societăţii poate fi motorul rezolvării problemelor noastre comune – chiar şi pentru realizarea cadrului legislativ al autonomiilor comunitare – prin faptul că urmăreşte, controlează şi demască activităţile cu tendinţe corupte ale puterii de la Bucureşti.

Ne întristează în acelaşi timp faptul că s-a adeverit încă odată: pentru UDMR - care deţine monopolul reprezentării comunităţii maghiare la Bucureşti - a fost mai importantă fascinaţia prăzii rezultate din sistemul politic corupt decât vocea clară şi fără echivoc a comunităţii proprii. Deşi aparent a lăsat decizia la latitudinea conştiinţei proprii a alegătorilor maghiari, în realitate a sprijinit cu toate mijloacele candidatul stângii: a încercat să îndemne la un aşa-zis vot raţional, prin presiunea funcţionarilor locali asupra comunităţii cu o falsă propagandă de realizări sau a încercat să convingă în mod indirect alegătorii maghiari să se abţină de la vot. Rezultatul a fost că cele două judeţe locuite în majoritate de secui au fost ultimele în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Chiar dacă această prezenţă are drept cauză principală ambiguitatea conducătorilor, nu comunitatea în sine, ea deranjează şi slăbeşte uniunea viitoare bazată pe valorile transilvane, ce trece peste opoziţia etnică.

Intenţia conducătorilor UDMR a fost însă zădărnicită în mod spectaculos: comunitatea maghiară a ascultat mai degrabă de vocea internă proprie – descrisă de altfel într-o declaraţie publică de către mai multe persoane publice maghiare cu viziuni mai ample – decât de cea a conducătorilor UDMR dovedită a fi vocea falsă maghiară a guvernului Ponta. Aşa s-a putut întâmpla că majoritatea covârşitoare a maghiarilor din Transilvania au votat cu Klaus Iohannis. Conştienţi, înţelegând că în momentul de faţă aceasta este singura opţiune corectă.

Conducerea PPMT are încredere în faptul că domnul Klaus Iohannis, ridicându-se deasupra luptelor de partid, va fi preşedintele tuturor cetăţenilor români şi va împlini speranţele care se îndreaptă către dânsul. Suntem totodată încrezători în faptul că domnul Iohannis va putea deveni catalizatorul şi moderatorul acelui dialog cu o largă bază în societate ce poate să aducă pacea socială şi poate să pornească cu adevărat normalizarea relaţiei româno-maghiare. Sperăm că timpul politicii de camarilă secretă şi cu intenţii dubioase a trecut, locul acesteia fiind luat de o reprezentare reală a intereselor comunitare, transparentă, predictibilă şi bazată pe valorile şi interesele comune. În acest sens, PPMT doreşte să fie partenerul de încredere al noului preşedinte.

În numele Prezidiului Naţional al PPMT

Toró T. Tibor
preşedinte