Home » Hírek » Erdély » '56-os megemlékezés Gyergyószentmiklóson

'56-os megemlékezés Gyergyószentmiklóson

2013. 10. 24.
Megosztás:

Egy perces csenddel kezdték Gyergyószentmiklóson október 23-án, szerdán a római katolikus temetőben az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára szervezett megemlékezést. Az eseményen a gyergyószentmiklósi Erdélyi Magyar Néppárt nevében Antal Szabolcs alelnök koszorúzott, a gyergyószéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács koszorúját Bákai Magdolna elnök helyezte el.

'56-os megemlékezés Gyergyószentmiklóson

Nagy József történész ismertette a forradalom történéseit, majd Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere beszédében hangsúlyozta: „Bizony, világméretű esemény volt ez. Bele kell borzongani. A mártírokról kell példát vennünk, és magunkévá tenni azt a szent akaratot, együttérzést és összefogást, ami 57 évvel ezelőtt Budapesten is megmutatkozott”.

Vitéz Salamon László törzskapitány is beszédet tartott, amelyben kifejtette: egy szabadságtól fűtött nép lépett fel a szovjetek ellen. Felhívta a figyelmet, hogy mindent megad a világ, csak egyet nem ad kétszer, hazát, valamint édesanyát.

Az ünnepi megemlékezést a Gyergyószentmiklósi Ipartestület férfikara által előadott énekek, valamint a szavalatok tették meghittebbé. A történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték a jelenlévőkre, majd a koszorúzás következett. A rendezvény a himnuszok eléneklésével zárult.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria