Home » Hírek » Kárpát-medence

Kárpát-medence

2012. 9. 18.

Azonnali és kemény fellépést sürget a szerbiai magyarellenes támadások elkövetői ellen Tabajdi Csaba, szocialista európai parlamenti képviselő.

2012. 7. 16.

A felsőoktatási törvény módosításának eredményeként kevesebb lesz a magyar egyetemista. Az ok: a miniszter csökkenteni akarja a nem műszaki és természettudományi szakokon tanuló diákok számát. A magyar nyelvű képzés túlnyomórészt humán szakokon elérhető.

2012. 7. 13.

Semmibe vették a Vajdaság évszázados hagyományait, így kommentálják Újvidéken a tartományi hatásköri törvény rendelkezéseit megsemmisítő alkotmánybírósági döntést. A Magyar Nemzeti Tanács jogosítványai nem kerültek veszélybe, mivel ezekre más törvények vonatkoznak, mint a most megsemmisítettek.

2012. 7. 13.

A szlovákiai magyar pedagógusok szerint több kommunikációt, és kevesebb irodalmat kellene tanítani a magyar gyerekeknek a szlovákórákon. Módszertani változtatásra lenne szükség, idegen nyelvként kellene oktatni a szlovákot.

2012. 6. 21.

A Pravda napilap értesülése szerint Iveta Radičová miniszterelnök és az államfő sem tudta megakadályozni, hogy a Szlovák Földalap munkatársai gyanús földátruházásokat hajtsanak végre a restitúciós eljárás keretében.

2012. 6. 20.

A második munkanapon eltávolították helyükről azokat a kétnyelvű táblákat, melyeket az ekeli vasútállomáson helyeztek ki a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái, miután felújították a rozoga épületet.

2012. 5. 4.

Csupán egy százalék a különbség a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága között, az utóbbi javára - írta a Danas belgrádi napilap szerdai online kiadásában a YourReputation Platform közvélemény-kutató felmérésére hivatkozva.

2012. 5. 4.

Alig tartalmaz konkrétumokat a dokumentum, mely csak a népszerűség megőrzésére szolgál - véli a szlovák-magyar párt.

2012. 4. 30.

A május 6-i szerbiai választásokat megelőző negatív kampánynak köszönhetően csökken a két legerősebb párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint, amelyeket a Vajdaság Ma hírportál ismertetett vasárnap.

2012. 4. 26.

Robert Fico szlovák kormányfő nem tervez az állampolgársági törvényről tárgyalni magyar partnerével, Orbán Viktorral csütörtöki találkozójukon. A két kormányfő a lengyelországi Varsóban tárgyal majd a Közép-Európa – Kína gazdasági fórum keretein belül.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria