Home » Hírek » Székelyföld

Székelyföld

Sajtótájékoztatót tartott Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke és Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke. A politikusok elmondták: egy törvénymódosításnak köszönhetően a tanügyminisztérium – az önkormányzatokat megkerülve – óvodákat és iskolákat számolhat fel.

 
2018. 10. 27.

Az erdélyi magyar önkormányzati képviselők minden tanácsülésen tűzzék ki a magyar kokárdát, tiltakozásképpen a kisebbségi jogokat célkeresztbe vevő sorozatos támadások ellen – ezt a felhívást fogalmazta meg Fazakas Péter és Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei önkormányzati képviselője.

A marosvásárhelyi és Maros megyei magyarság szavazataival tisztségbe juttatott, közpénzből fizetett, RMDSZ-es tisztségviselők energiájukat ne a város pénzén Dél-Koreába utazók körüli vitára és személyeskedésre fordítsák, hanem a város és a megye magyarságának problémáira, valamint jogaik megvédésre keressenek megoldást! Hisszük, hogy a magyar oktatás ügye, a magyar nyelvhasználati kérdések, az utcanévtáblák, vagy az állampolgárok mindennapi ügyintézésének megkönnyítésére foganatosított intézkedések bármelyike megérdemel legalább ennyi befektetett energiát.

A Szatmári Gazdák Egyesülete a Magyarok Kenyere program részeként több mint két tonna lisztet juttat el ezekben a napokban a rászoruló kisnyugdíjasoknak és sokgyermekes családoknak.

 

 

Értetlenséggel állunk a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció, azon belül is Makkai Gergely alpolgármester úr nyilatkozatai előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk azt az állítást, miszerint a közpénzen történő koreai kiránduláson olyan ürügyekkel kívánnak részt venni, mint a „világbéke megteremtése”, illetve a „két Korea egyesítése”.

Tucatnyi kerékpáros és futó vonult végig csütörtök délután a Magyar Királyi Honvédség 1940. szeptember 13-ai sepsiszentgyörgyi bevonulásának egyik helyszínétől a Bod Péter Megyei Könyvtárig, a 78 évvel ezelőtti eseményre emlékezve. A könyvtár előtt hagyományőrző huszárok álltak díszőrséget. 

Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, Csákány László, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnöke és Fazakas Péter, Kovászna megyei tanácsos tartottak sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön. Az eseményen a szeptember 13-i, 100 év elnevezésű rendezvénysorozatot ismertették, amelynek célja az eltelt száz év néhány kiemelkedő fordulatára emlékezni egy mozgással egybekötött program keretein belül.

Rendes havi önkormányzati ülésre gyűltek össze Csíkszereda önkormányzati képviselői. Napirend előtti felszólalásában Tőke Ervin (EMNP) a anyanyelvhasználat hiányos mivoltára hívta fel a városvezetés és az önkormányzati testület figyelmét.

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke, július 6-án elhelyezte az emlékezés koszorúját a pozsonyi csata 1111 évfordulója alkalmából. A megemlékezés a Kárpátok őre szobornál zajlott, Csíkcsomortánban. Beszédében elhangzott: a jelenlegi elnyomás leküzdéséért és a magyarellenes megnyilvánulások ellen, az erdélyi magyarságnak egy közösségként kell fellépnie.

Önkormányzati képzést tartottak június 8-án az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki önkormányzati képviselői részére. Az eseményen az eltelt időszak eredményeit és problémáit elemezték, ugyanakkor megtárgyalták a jövőbeli teendőket is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria