Home » Hírek » Románia

Románia

2012. 8. 29.

Felmentette tegnap a bukaresti törvényszék Dinu Patriciu üzletembert a Rompetrol-ügyben, amelyben az ügyészek húsz év börtönbüntetést kértek számára. Patriciut tizenegy másik személlyel együtt  sikkasztással, pénzmosással és a pénzpiacok manipulálásával vádolták, most mindannyiukat felmentették. Az ítélet nem jogerős, az ügyészek várhatóan fellebbezni fognak.

2012. 8. 29.

Pártszínezettől függetlenül felháborítónak tartják az erdélyi és partiumi polgármesterek a Ponta-kormány azon tervét, miszerint az ingó és ingatlan javak adójának begyűjtését a helyi önkormányzatok helyett az adóhatóságokra (ANAF) bíznák.

2012. 8. 29.

Az átszervezések során 980 személyt bocsátanak el a közszolgálati televíziótól – döntött kedden az intézmény igazgatótanácsa. A döntés szerint a vállalatnak mindössze 2340 alkalmazottja marad a gazdasági okokkal magyarázott átszervezést követően.

2012. 8. 28.

Ismét Traian Basescu Románia teljes jogú elnöke, miután hétfőn megjelent a hivatalos közlönyben a másfél hónapja felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett, július végi népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozat.

2012. 8. 28.

December 2-án rendezik meg az idei parlamenti választásokat – jelentette be Mircea Duşa belügyminiszter. A politikus a Realitatea hírtelevízió egyik vasárnap esti műsorában jelentette be, hogy az új törvényhozás összetételéről szóló voksolást december második napján rendezik meg, az ezzel kapcsolatos határozatokat pedig szeptember elsejei, szombati ülésén hozza meg a kormány.

2012. 8. 28.

Újabb francia–román konfliktusra szolgáltathat alapot, hogy egy francia és belga paleontológusokból álló kutatócsoport „cigánydinónak” keresztelt egy újonnan felfedezett dinoszauruszfajt, arra hivatkozva, hogy az egy korábban, Romániában felfedezett „unokatestvérére” hasonlít.

2012. 8. 28.

Több ezer végzős tizenkettedikes diák igényelte az elmúlt hetekben a munkanélküli segélyt a munkaerő-elhelyező ügynökségeken, így a nyár végére idén is megugrott az állástalanok száma az erdélyi és partiumi megyékben. Mint kiderült, a kérvényezők száma évről évre növekszik. A középiskolai tanulmányokat befejező fiatalok legtöbb hat hónapig havi 250 lejt kaphatnak.

2012. 8. 28.

Ötvenegy nappal felfüggesztése után visszatérhet az államelnöki hivatalba Traian Băsescu, miután a parlament tudomásul vette a leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségét. Az alkotmány szerint a taláros testület döntését a parlament együttes ülésén kell ismertetni, amely ezt követően, a hivatalos közlönyben való megjelenésekor lép hatályba. A hatalmon lévő balliberálisok bojkottal próbálták megakadályozni az alkotmánybírósági döntés végrehajtását.

2012. 8. 28.

Bojkottálja a Szociál-liberális Szövetség (USL) a parlament hétfőre összehívott rendkívüli ülését, így Traian Băsescu tisztségéből felfüggesztett elnök egyelőre nem tudja elfoglalni az államfői széket. Az ülésen a törvényhozóknak hivatalosan tudomásul kellett volna venniük az államfő leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségéről szóló alkotmánybírósági határozatot.

2012. 8. 16.

Crin Antonescu ideiglenes államfő szerdán felszólította Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyészt, adjon magyarázatot azokról a vizsgálatokról, amelyeket az ügyészség a Traian Basescu államfő leváltásáról szervezett népszavazáson elkövetett esetleges csalások ügyében indított.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria