Home » Néppárt » Az Erdélyi Magyar Néppártról

Az Erdélyi Magyar Néppártról

2012. 2. 22.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppártról

Az Erdélyi Magyar Néppárt egy jobboldali, autonomista és keresztény-konzervatív elveket valló alakulat. Politikai irányvonalát az európai jobbközép pártok családján belül alakítja, elődjének pedig a két világháború közötti Országos Magyar Pártot tekinti. Alapoz a magyar politika azon konzervatív és szabadelvű hagyományaira, amelyek Kemény Zsigmond, Deák Ferenc, Tisza István és Bethlen István, továbbá Jakabffy Elemér és Kós Károly politikai gondolkodásában megjelentek. Fő értékeink: a szabadság, a család, az erdélyiség, a nemzet, és a kereszténység morális értékeire alapozó demokrácia.

A Néppárt nem cél, hanem eszköz, az erdélyi magyarok eszköze. „Munkára szerveződünk”, ahogyan Kós Károly írta ezelőtt kilencven esztendővel. Tőle ihletődtünk mottónk kiválasztásakor is: „Dolgozni kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.”

Az Erdélyi Magyar Néppárt: modern, európai és hatékony néppárt. Mi egy alternatív utat választottunk: határozottan Erdély-központú, munkaalapú és felelősségteljes politikát akarunk gyakorolni. Szervezettségben és mozgósító-erőben is ki akarunk tűnni, teret biztosítunk a fiataloknak, rendszeresen megtartott képzéseken keresztül hasznosítható tudást biztosítunk politikusainknak.

Hogyan jött létre?

Az erdélyi magyarság saját szülőföldjén való boldogulásáért küzdő Néppárt bejegyzéséről az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2010. december 4-i, székelyudvarhelyi országos küldöttgyűlése döntött. A pártbejegyzésért aláírásokat gyűjtő önkéntesek Európa egyik legkirekesztőbb párttörvényének tettek eleget, és a román hatóságok által gördített akadályokkal is sikeresen gyürkőztek meg. A Bukaresti Táblabíróság 2011. szeptember 15-én hagyta jóvá az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési kérelmét. A Néppárt első Országos Küldöttgyűlését 2012. február 25-én Csíkszeredában tartották, ahol elfogadták alapszabályzatát és politikai programját.

Melyek a párt céljai?

A párt programját az erdélyi magyarok közösen írják meg. Nekünk egyaránt fontos a választópolgárok és a köztiszteletben álló személyek véleménye is, ezen törekvésünk részeként közvéleménykutató programokra is időt szánunk. A Néppárt programja a józan paraszti ész bölcsességét a szakmaisággal ötvözi.

Nem valami ellen, hanem valamiért hoztuk létre ezt a pártot, tételesen az autonómiáért és az erdélyi magyarok érdekeinek képviseletéért. Hiszünk benne, hogy a verseny jót tesz az erdélyi magyar érdekképviseletének, és eredményesen kavarhatja fel a kiváltságos helyzetükben elkényelmesedett politikai szereplők állóvizét. Arra törekszünk, hogy mindenkivel – RMDSZ, MPP, SZNT – megtaláljuk a közös hangot, mert erdélyi magyarokként összefogásra vagyunk ítélve. Ez mindannyiunk érdeke, ezt akarják az erdélyi magyarok. Rajtunk nem fog múlni, hogy Erdélyben is megvalósuljon a teljes körű nemzeti együttműködés.

Miért autonomista párt a Néppárt?

Mi nem hiszünk a Bukarest-központú politizálásban, Bukarestből nem lehet dönteni a helyi közösségek sorsát érintő igazán fontos kérdésekben. A Néppárt Erdélybe, helyi szintekre akarja áthelyezni a döntéshozatal súlypontját, így segítve elő az autonómiaformák kialakulását is. A helyi képviselet, az Erdély-szintű politizálás elkötelezettjei vagyunk.

Kik alkotják a Néppárt tagságát?

Az Erdélyi Magyar Néppártba csak hiteles és tiszta emberek juthatnak be. Nálunk nincs amit keressenek a politikában üzletet látó, a közösség segítése helyett a gyors meggazdagodást áhító emberek. Kiszűrjük ugyanígy az egykori Szekuritátéval együttműködő, vagy a mostani titkosszolgálatokat kiszolgáló egyéneket.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Küldöttgyűlése által megválasztott elnöksége: Szilágyi Zsolt, elnök, Toró T. Tibor, ügyvezető elnök, Kolcsár András, alelnök, Johann Taierling, alelnök, Zatykó Gyula, alelnök, Soós Sándor, alelnök, Sándor Lajos, alelnök, Tőke Ervin, alelnök, Kása Zsolt, alelnök.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria