Home » Hírek » Erdély » 95 éves magyar állampolgár szavazott Erdővidéken

95 éves magyar állampolgár szavazott Erdővidéken

2014. 4. 2.
Megosztás:

Erdővidék egyik legidősebb visszahonosított magyar állampolgára, a 95 éves Gáspár, (született Bencze) Berta néni szerdán Felsőrákoson leadta a szavazatát tartalmazó levélcsomagot Szép Béla, az Erdélyi Magyar Néppárt baróti elnöke, a helyi magyar állampolgársági iroda vezetője jelenlétében.

95 éves magyar állampolgár szavazott Erdővidéken

Berta néni Szép Bélával

Berta néni 1919. október 14-én született Homoródszentpálon, magyar állampolgárként, mára pedig harmadszorra lett magyar állampolgár. Ennek ellenére számára csak most adatik meg először a lehetőség, hogy szavazhasson a magyar országgyűlési választáson.

Az idős asszony kora ellenére kitűnő egészségi állapotnak örvend, fejfájás ellen csak aszpirint vesz be, semmi más gyógyszert nem használ. Berta néni elmondta, hogy 20-21 évesen egy fogarasi szász családnál szolgált, ahol két ház volt egy udvaron, 1940-ben pedig a románok elvették azt a két házat, nehogy a magyaroké legyenek.

A férjét, Gáspár Ferencet 1942-ben ismerte meg, aki akkor a honvédeknél volt katona. Berta néni elmondta, hogy „Orbánra akarok szavazni, mert ő adta vissza azt, amivel születtem”.

Szép Béla elmondta, hogy az elmúlt három év alatt, a honosítási ügyintézések során nagyon sok megható eseményt meséltek el neki az idősek. „Meggyőződésem, hogy harcolnunk kell azért, amiért az időseink megszenvedtek, és nem szabad hagynunk, hogy reménytelenül elvesszen az ami valamikor egy nemzeté volt. Erdővidéken a továbbiakban is gőzerővel fogunk dolgozni azért, hogy egy nemzetté váljunk” – fogalmazott a baróti Néppárt elnöke.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria