Home » Hírek » Erdély » A külhoni magyarok választási részvételéről beszéltek a Néppárt vezetői Szegeden

A külhoni magyarok választási részvételéről beszéltek a Néppárt vezetői Szegeden

2014. 3. 5.
Megosztás:

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízottal találkozott szerdán Szegeden Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, valamint Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke. A megbeszélésen részt vett Zsoldos Ferenc, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

A külhoni magyarok választási részvételéről beszéltek a Néppárt vezetői Szegeden

Zsoldos Ferenc, B. Nagy László, Toró T. Tibor, Csomortányi István

A találkozó és azt követő sajtótájékoztató témája a külhoni magyar állampolgárok országgyűlési választáson való részvétele volt. A sajtótájékoztatón elhangzott: a választásra már több mint 151 ezer külhoni magyar regisztrált, ebből a legtöbben, 81 ezren Erdélyből.

Toró T. Tibor elmondta: a Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szeretné minél több emberben tudatosítani a magyarországi választáson való részvétel történelmi jelentőségét, mivel ezáltal visszaigazolhatják az Orbán-kormány nemzetpolitikáját. Azt is elmondta, hogy Erdélyben több mint harminc EMNT-demokráciaközpont segít a honosításban és a Néppárt önkénteseivel együtt a regisztrációban is, mivel ez, valamit a levélben történő szavazás újdonság az erdélyi magyarok számára.

Csomortányi István szerint a Magyarország határain kívül élő magyarok állampolgárságának visszaadása volt az elmúlt fél évszázad legjelentősebb nemzetpolitikai lépése, ezért is fontos a szavazati jog biztosítása.

A külhoni magyarok választási részvételéről beszéltek a Néppárt vezetői Szegeden

Zsoldos Ferenc arról beszélt, hogy a Délvidéken eddig közel 80 ezren váltak magyar állampolgárrá, közülük 25 ezren regisztráltak a választásra.

B. Nagy László úgy értékelte: nem pártpolitikai, hanem nemzetpolitikai kérdés, hogy az április 6-i országgyűlési választáson a külhoni magyarok is élhetnek szavazati jogukkal, ez szerinte a 2004. december 5-i eredménytelen népszavazás fejezetének lezárását is jelenti majd. Hozzátette: a határidőig mintegy 200 ezer regisztrált külhoni magyar állampolgárral számolnak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria