Home » Hírek » Országos » A Minta felvételét kéri az EFAy-ba

A Minta felvételét kéri az EFAy-ba

2015. 9. 9.
Megosztás:

Szeptember 9.–10-én, az európai regionalisták és autonomisták pártszövetségének ifjúsági tagozata (EFAy) meghívására Barcelonába látogat a Minta ifjúsági egyesület országos elnöke.

Tőke Ervin tájékoztatása szerint az eseményt megelőzi egy nemzetközi konferencia, melyen az EFAy könyvét mutatják be Európa 17 őshonos kisebbségéről. A könyv mind a 17 része két nyelven, az adott nemzet anyanyelvén és angolul taglalja az adott helyzetképet és megoldási javaslatokat. A kiadványban helyet kap az erdélyi magyarok helyzete és autonómiaküzdelme melyet a Minta állított össze.

„Fontos, hogy tudjanak rólunk Európában és különösképpen a velünk hasonló helyzetbe lévő nemzetek. Ugyanakkor ez alkalomból benyújtjuk a belépési kérelmünket az EFAy családba, mivel a Néppárt már az EFA, illetve az EMNT a CMC tagja (Centre Maurits Coppieters Alapítvány, amely az Európai Szabad Szövetség háttéralapítványa)” – fűzi hozzá Tőke Ervin, a Minta elnöke.

Szeptember 11-én Katalónia nemzeti ünnepe van. Barcelona elestére emlékeznek e napon. 1714. szeptember 14-én V. Fülöp spanyol király csapatai elfoglalták a katalán fővárost, betiltották a katalán intézményeket. 1980–ban viszont a Katalán Parlament ünnepnappá nyilvánította szeptember 11-ét.

A szervezők e jeles napra két millió embert várnak Katalónia fővárosába. Ez utóbbi eseményen is részt vesz Tőke Ervin, a Minta elnöke, aki az erdélyi autonomistákat képviseli majd.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria