Home » Hírek » Országos » A MOGYE helyzetéről a 30. Tusványoson

A MOGYE helyzetéről a 30. Tusványoson

2019. 7. 25.
Megosztás:

Az idei Tusványoson a Kós Károly Sátorban szervezett, csütörtök déli, kerekasztal-beszélgetésen a romániai magyar orvosképzés helyzete volt a téma, amelyen Nagy Előd, a MOGYTTE rektorhelyettese, Szabó Béla, a MOGYTTE professzora, Brassai Attila a MOGYTTE professzora, Vass Levente, parlamenti képviselő (RMDSZ) és Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője szólalt fel.

A beszélgetést Zakariás Zoltán, Néppárt Hargita megyei önkormányzati képviselője nyitotta meg, aki az intézmény átnevezése kapcsán úgy fogalmazott, mindentől függetlenül a MOGYE továbbra is MOGYE marad. Kifejtette: a felsőoktatási intézmény helyzetében a kitörési pont a magyarországi orvosi egyetemekkel folytatott kollaboráció lenne, de ehhez az egyetem vezetése nem nyújt megfelelő támogatást a magyar oktartóknak. „A MOGYE politikai kérdés volt régen és politikai kérdés ma is, amit politikai eszközökkel kell megoldani” – jelentette ki Zakariás Zoltán.  

A magyar orvosi oktatást önálló struktúrában lenne ideális megvalósítani, amiben a magyar kormány is partner lehetne. Zakariás Zoltán szerint ez komoly problémát vet fel, mert ha létre is jön az új struktúra, azt akkreditáltatni kell. „Ez legalább tíz éves procedúra, ami alatt az új struktúra teljesen kiszolgáltatott lenne egy másik román egyetemnek, ahol a képzés végi vizsgákat kell letenniük a diákoknak. Egy ilyen megoldás csakis úgy képzelhető el, hogy egy esetleges új intézmény akkreditációja egy felsőbb szintű politikai alku keretében, speciális átörökléssel valósul meg” – mondta Zakariás.

A beszélgetésen elhangzott, több szülő azért utasítja el a vásárhelyi oktatási intézményre való beiratkozást, mert elutasítóak a bizonytalan körülmények és az egyetem körül kialakult politikai helyzet miatt. Az előadók egyetértettek abban, hogy kötelességünk és feladatunk, hogy a magyar orvosképzés ügyét végig vigyük.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria