Home » Hírek » Országos » A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség 40 éves évfordulóját ünnepelték

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség 40 éves évfordulóját ünnepelték

2015. 11. 10.
Megosztás:

November 6-án, Lendván, ünnepi üléssel és gálaesttel ünnepelte 40 éves fennállását a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK). Az eseménysorozaton részt vettek a Kárpát-medence magyar szervezeteinek vezetői, a magyar és szlovén kormány képviselői, muravidéki és magyarországi polgármesterek, valamint az önkormányzati tanács tagjai, illetve volt elnökei. Az Erdélyi Magyar Néppártot Zakariás Zoltán alelnök képviselte.

 A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség 40 éves évfordulóját ünnepelték

Az ünnepi ülésen előadások hangzottak el a nemzeti önkormányzat kezdeteiről, eddigi fejlődéséről, valamint jövőképéről. 1975-től a szlovén alkotmány államalkotó tényezőként határozza meg a magyar nemzeti közösséget, a magyarok által lakott területeken a magyar nyelvet egyenrangúként tekinti az állam hivatalos, szlovén nyelvével. A magyar nemzeti önkormányzat állami finanszírozású testület, amelynek kizárólagos döntési joga van magyar nyelvi- és kulturális kérdésekben. Az előadások kitértek a törvényi előírások gyakorlatba ültetésének bizonyos problémáira is, valamint ezek megoldására vonatkozó tervekre.

Zakariás Zoltán hozzászólásában üdvözölte a legkisebb Kárpát-medencében élő magyar közösség kulturális autonómiájának 40 éves fennállását. A Néppárt alelnöke ugyanakkor tudatta az egybegyűltekkel, hogy Erdélyben a legnagyobb magyar nemzeti közösség sajnos még messze áll az ott bemutatott önrendelkezési jogoktól, hiszen az autonómia törekvések a bukaresti kormány szemléletében nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Az ünnepi ülést gálaest követte a lendvai művelődési házban, melyen Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke, Miro Cerar, Szlovénia miniszterelnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ünnepi köszöntői után a muravidéki tánccsoport, valamint magyar fiatalok ünnepi műsorát tekinthették meg.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria