Home » Hírek » Erdély » A Nép Ügyvédjéhez fordul a Néppárt a kötelező utcaátnevezések ügyében

A Nép Ügyvédjéhez fordul a Néppárt a kötelező utcaátnevezések ügyében

2014. 10. 16.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetősége értetlenül áll a tény előtt, hogy 25 évvel a rendszerváltás után, a magát az európai demokráciák közösségébe soroló Romániában arra kötelezik az önkormányzatokat, hogy egy fő útvonal december 1. nevét viselje, az 1918-as nagy egyesülés emlékére pedig, kötelező módon, ünnepséget szervezzenek. A Parlament által ellenszavazat nélkül elfogadott és Traian Băsescu államelnök által kihirdetett törvény egyértelműen a székelyföldi településeket célozza meg, hiszen ezeket leszámítva szinte minden romániai városban és faluban létezik ilyen elnevezésű utca. A Néppárt álláspontja szerint a most elfogadott törvény a román—magyar viszony normalizálása ellen hat, hiszen figyelmen kívül hagyja, hogy nem minden romániai állampolgár számára ünnep december első napja.

A Néppárt vezetősége sajnálattal vette tudomásul, hogy a kormányon lévő RMDSZ nem foglalt egyértelműen állást e kérdésben, és nem tett semmit azért, hogy megakadályozza a közösségünkre nézve sértő, Románia alkotmánya szempontjából pedig törvénytelen rendelkezés életbe lépését. Mi több, a Szövetség két képviselője – figyelmetlenségből vagy talán meggyőződésből – megszavazta a tervezetet, tettükkel azt üzenve a választóknak, hogy nem fontos számukra az erdélyi magyar emberek méltósága és érdekeik képviselete.

A kihirdetett törvény sérti az önkormányzatok alkotmányba foglalt autonómiáját, mert települések utcáinak elnevezéséről és helyi rendezvények szervezéséről rendelkezik. A törvénytelenség megakadályozása érdekében az Erdélyi Magyar Néppárt a Nép Ügyvédjéhez fordul, felszólítva: éljen törvény adta jogával és emeljen alkotmányossági kifogást nevezett jogszabály ellen az Alkotmánybíróságnál.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria