Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » A Néppárt határozottan ellenzi a törvénytervezetet, amely a verespataki ciántechnológiás aranybányászatot engedélyezné

A Néppárt határozottan ellenzi a törvénytervezetet, amely a verespataki ciántechnológiás aranybányászatot engedélyezné

2014. 3. 17.
Megosztás:

Állásfoglalás


Az Erdélyi Magyar Néppárt határozottan ellenzi a kormány által elfogadott törvénytervezetet, amely a verespataki arany- és ezüstkitermelést engedélyezné.

A Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) által alapított Európa legnagyobb külszíni aranybányájában, 2016 novemberében kezdődnének el a munkálatok, ahol ciántechnológiás eljárással termelnék ki az arany- és ezüstércet.

A Néppárt határozottan ellenzi a törvénytervezetet, amely a verespataki ciántechnológiás aranybányászatot engedélyezné

Felhívjuk a figyelmet a ciántechnológiát alkalmazó aranybányászat súlyos környezetromboló következményeire, illetve azokra a kockázatokra, amelyekkel a beavatkozás jár: több millió tonna föld elmozdítása, több millió liter víz felemésztése, több négyzetkilométernyi terület lerombolása, kulturális örökségünk megsemmisítése, a táj tönkretétele, emellett a cián komoly egészségkárosodást okozhat, nem utolsó sorban közösségeket morzsol szét és telepít ki. Ugyanakkor a megkötött szerződés alapján, a kormány, elvéve az erdélyi emberektől, egy külföldi multinacionális vállalat kezére játszaná át a kitermelt természeti kincsek közel 80%-át.

Éppen ezért, az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja a, Mentsük meg Verespatakot mozgalom által szervezett szeptember elsejei tüntetéssorozatot, amely több városban (Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár, Brassó, Gyulafehérvár) kezdődik egyszerre, 17 órától. Felszólítjuk szimpatizánsainkat, és mindenkit akinek fontos Erdély környezetvédelme és kulturális hagyatéka, hogy amint tehetik csatlakozzanak a vasárnapi tüntetésekhez.


Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében,

Király Melinda, alelnök

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria