Home » Hírek » Erdély » A Néppárt üdvözli a felvidéki magyarság önrendelkezésére vonatkozó koncepciót

A Néppárt üdvözli a felvidéki magyarság önrendelkezésére vonatkozó koncepciót

2014. 12. 3.
Megosztás:

Testvérek és sorstársak vagyunk, mi, erdélyi és felvidéki magyarok. Ugyanazokkal a gondokkal és veszélyekkel küzdünk: elvándorlás és beolvadás. A megoldás is ugyanaz: ahogy azt a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) 2011-ben megfogalmazta, „megmaradásunk és fejlődésünk egyedüli garanciája a területi, perszonális és sajátos jogállású autonómiaformák biztosítása”.

Minden nemzeti közösség alapvető joga, hogy döntsön saját jövőjéről. Ennek fényében üdvözöljük, hogy a Magyar Közösség Pártja kidolgozta és közvitára bocsájtotta a felvidéki magyarok önrendelkezésére vonatkozó koncepcióját. Meggyőződésünk, hogy csak ez a közvita által megerősített koncepció lehet az alapja az érdemi szlovák-magyar párbeszédnek, amelynek végső eredménye – az Európai Unió keretei között és a jogállamiság szellemében – a felvidéki magyarság fennmaradása és gyarapodása lesz.

Bízva a Kárpát-medencében élő magyar közösségek összefogásának erejében, valamint a magyar állam erre vonatkozó nemzetpolitikai felelősségvállalásában, kitartásra és autonómiatörekvéseik melletti következetes kiállásra buzdítjuk felvidéki sorstársainkat. Ebben bármikor számíthatnak az Erdélyi Magyar Néppárt szolidaritására, valamint szakmai és politikai partnerségére.

Kolozsvár, 2014. december 3.

 

Toró T. Tibor

elnök

 

Zakariás Zoltán

az Országos Választmány elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria