Home » Hírek » Országos » A Néppárt vezetői akcióegységet szorgalmaznak

A Néppárt vezetői akcióegységet szorgalmaznak

2018. 2. 7.
Megosztás:

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke levélben fordult Kelemen Hunorhoz, az RMDSZ elnökéhez és Porcsalmi Bálinthoz, az RMDSZ ügyvezető elnökéhez annak érdekében, hogy folytassák a tárgyalásokat az erdélyi magyarság szempontjából fontos stratégiai kérdésekben.

A Néppárt vezetői akcióegységet szorgalmaznak

Mint ismeretes, január elején az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalást fogalmaztak meg az erdélyi magyar pártok. A Néppárt vezetői, tapasztalva a közös nyilatkozat pozitív társadalmi fogadtatását, az együttműködés szellemében kezdeményezték a tárgyalások folytatását és a kiemelkedő jelentőségű kérdésekben, mint például a nyelvi jogok helyzete, az autonómiatörekvések, vagy a nemzeti szimbólumok használata, az akcióegység kialakítását.

Szilágyi és Toró leszögezték: a politikai pluralizmus értékét szem előtt tartva, az együttműködés célja nem egy új szervezeti egység létrehozása, hanem a munkamegosztáson alapuló együttműködés megteremtése. Ennek az együttműködésnek lehetne főpróbája a politikai napirend fontosabb témáinak (a centenáriumi rendezvények és a Romániában egyre erőteljesebben megjelenő magyarellenesség, a restitúció és oktatási intézményeink ügye, vagy épp a román jogállamiság elleni támadások kérdése) egyeztetett képviselete a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hétvégi plenáris ülésén, vagy a közös részvétel a Székely Szabadság Napján.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria