Home » Hírek » Erdély » A történelmi egyházakat is képviselni kell a kampány során

A történelmi egyházakat is képviselni kell a kampány során

2014. 10. 13.
Megosztás:

A kampány idején az Erdélyi Magyar Néppárt államfője, Szilágyi Zsolt találkozót kért a történelmi egyházak püspökeitől, hogy bemutathassa az egyházi elöljáróknak választási programját. Október 13-án a váradi államfőjelölt Ft. Csűry Istvánnál, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökénél tett látogatást, ahova Zatykó Gyula néppárti alelnök is elkísérte.

A történelmi egyházakat is képviselni kell a kampány során

A Néppárt továbbra is fenntartja, hogy a politikum és a történelmi egyházak vezetői egy működő partnerségben kell együtt dolgozzanak. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy az egyházak hívei és az erdélyi magyar politikum szavazói aktív, a közösségi ügyek iránt érdeklődő állampolgárok legyenek – hangzott el.

A Néppárt államfőjelöltje kifejtette: az egyházak autonómiáját meg kell erősíteni és csökkenteni kell az egyházi pályázatok és pénzügyek politikától való függőségét. Fontos, hogy az egyház saját maga tudjon dönteni azokról a pályázatokról, amelyek az egyházközségek vagy az egyházkerület működéséhez járulnak hozzá. Az egyházi javak visszaszolgáltatásáról Csűry István elmondta: továbbra is akadozik a folyamat. A zilahi Wesselényi Kollégium példája jól mutatja azt a kálváriát, amelyet történelmi egyházainknak sok esetben be kell járniuk. Sajnos még nem látszik ennek a folyamatnak a vége.

A beszélgetés során a felek egyet értettek abban, hogy a jelenlegi helyzetben mind az országos, mind az európai politikum nagyobb odafigyeléssel kell kezelje a restitúció ügyét. Miután egyes nemzetközi szervezetek több ízben elmarasztalták Romániát a vissza nem szolgáltatott egyházi javak miatt, illetve a tulajdonhoz való jog tiszteletben tartásának hiányáért, az Európai Bizottság mindezidáig nem tanúsított kellő érdeklődést az ügy iránt.

A Néppárt jelöltje végül megköszönte a találkozót Csűry püspöknek és biztosította arról, hogy az államelnöki kampányban igyekszik megjeleníteni a történelmi egyházainkat ért sérelmeket is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria