Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Adóemelés és az átalányadó bevezetése helyett a román kormány csoportosítsa át a közterheket

Adóemelés és az átalányadó bevezetése helyett a román kormány csoportosítsa át a közterheket

2014. 3. 17.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nem ért egyet az átalányadó bevezetésével, és határozottan tiltakozik a kormányzat minden adóemelési szándéka ellen.

Mint ismeretes, a román kormány egy új adófajtát, az átalányadót (románul: impozit forfetar) szándékozik bevezetni 2014. január elsejétől. Ez az adó a vendéglátói és turisztikai iparágat, valamint az autószerelő és karbantartó műhelyeket sújtaná. Az átalányadó alól mentesülnének azok a cégek, amelyeknek nagy az éves forgalmuk, illetve jelentős vagyonuk, sok alkalmazottjuk van. Ezek többnyire multinacionális nagyvállalatok.

A román kormány kétségbeesésében úgy keres újabb bevételi forrásokat, hogy közben nagy károkat okoz a nemzetgazdaságnak. Még sokan emlékeznek a Boc-kormány idején bevezetett átalányadó kártékony hatására. Akkor több tíz ezer kisvállalkozás vált áldozatául a meggondolatlan pénzügyi intézkedésnek.

A mostani tervezet is ezt fogja előidézni, amennyiben elfogadják, várhatóan hatalmas, sok esetben végzetes károkat fog okozni a szolgáltatói ágazatnak, és több ezer ember válik majd munkanélkülivé. Vélhetően a fekete gazdaság irányába lépnek majd az ágazatban működő vállalkozók, márpedig a jogi keretek megkerülése bizonytalanságba veti mind a munkáltatót, mind a munkavállalót. A tervezett intézkedés amellett, hogy kártékony, diszkriminatív is, hiszen a nagy, javarészt multinacionális kézben lévő cégeket nem érintené.

Reméljük, hogy a román kormány átértékeli fiskális politikáját, és a kisvállalkozók, illetve a lakosság megsarcolása helyett az Európában egyre több államban bevezetett, a tehetős, többnyire a banki, illetve energiaszektorban tevékenykedő cégeket kötelezné nagyobb tehervállalásra.

Sokkal fontosabb lenne a gazdaság kifehérítése, a terhek átcsoportosítása, a kisvállalkozók ösztönzése és az államháztartás kiadási oldalának példás ellenőrzése.

Zatykó Gyula alelnök,
Erdélyi Magyar Néppárt

Mátis Jenő gazdasági alelnök,
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria