Home » Hírek » Erdély » Ajánlat gazdálkodóknak Dél-Biharban

Ajánlat gazdálkodóknak Dél-Biharban

2014. 1. 14.
Megosztás:

A múlt hét végén az Erdélyi Magyar Néppárt nagyszalontai székházában gazdatalálkozót tartottak Balogh Jánosfalugazdász, a párt helyi elnöke szervezésében. Balogh elmondta: a múlt év szeptemberében indították be a romániai falugazdász programot, amelynek keretében székelyföldi, partiumi és bánsági termelőket segítenek, Dél-Biharban pl. a magyar földműveseket, állattartókat, gazdálkodókat szólítja meg.

Ajánlat gazdálkodóknak Dél-Biharban

Az idei első találkozón Pethő András termeltetési igazgató a kor követelményeinek megfelelő uborkatermesztésről szóló tájékoztatójában elmondta: a magyarországi, tyukodi telephelyű Szatmári Konzervgyárukkal előnyös szerződéskötést kínálnak, amely integrált, kedvező feltételeket biztosít a termelőnek. A szerződő félnek biztosítania kell egy megfelelő termelőterületet, a saját munkaerejét, szorgalmát, és nem utolsósorban a hozzáértését. „A mi gyárunk minden anyagi költséget fedez, amely a megfelelő eljárású uborkatermesztést beindítja. Továbbá figyelemmel kísérjük a termelő első lépéseit, és minden segítséget megadunk a modern termesztési technológiák zökkenőmentes beindításához – jelentette ki az igazgató.

Az ülés második felében Tőtős Tibor Sándor mezőgazdasági tanácsadó a nagyváradi Natur Kft. képviseletében biotermékük előnyeiről tartott tájékoztatásában elmondta: a cél az, hogy környezetünkkel ne hadban, hanem „barátságban” éljünk. Baktérium–gomba keveréküket a talajba juttatva, az hozzájárul a nitrogén lekötéséhez a levegőből, valamint az elhasznált növényi részek lebontásában játszik szerepet, meggyorsítván azt. Továbbá nitrogén segítségével káliummá és foszforrá alakítja a tarlómaradványokat, s bizonyos mikroelemek kialakulásában is fontos szerepet játszik. Egy másik készítményük az algakivonat, ami elősegíti a növények virágképződését és ellenállóságát, lombtrágyakivonatuk pedig a termény minőségét javítja, valamint annak beérését segíti elő.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria