Home » Hírek » Románia » Antonescu magyarázatot követel a legföbb ügyésztől a népszavazás ügyében

Antonescu magyarázatot követel a legföbb ügyésztől a népszavazás ügyében

Crin Antonescu ideiglenes államfő szerdán felszólította Laura Codruta Kövesi legfőbb ügyészt, adjon magyarázatot azokról a vizsgálatokról, amelyeket az ügyészség a Traian Basescu államfő leváltásáról szervezett népszavazáson elkövetett esetleges csalások ügyében indított.

A román ügyészség nagyszabású vizsgálatot kezdeményezett mintegy 15 megyében azért, hogy megvizsgálja, megalapozottak-e azok a feljelentések, amelyek a július 29-i népszavazáson elkövetett esetleges csalásokról szólnak.

Az ügyészek azt vizsgálják egyebek között, hogy voltak-e olyanok, akik többször szavaztak, de arra is érkezett panasz, hogy hamis személyi számokat írtak be a választói névjegyzékekbe.

A román média korábban beszámolt arról, hogy Románia déli és keleti részein – ahol kiemelkedő volt a részvételi arány a Basescu leváltásáról szervezett népszavazáson – voltak olyan falvak, ahol több mint 100 százalékos részvételi arányt jegyeztek. A szóban forgó települések polgármesterei azzal magyarázták ezt, hogy turisták, valamint más településekről esküvőkre érkezett szavazók miatt lett ilyen magas a részvétel.

Crin Antonescu ideiglenes államfő szerint politikai indíttatású ügyészségi vizsgálatról van szó, hiszen az ügyészek azt kérdezgetik az emberektől, hogyan szavaztak, ami szerinte sérti a gyanúsítottak jogait. Antonescu azt is kifogásolja, hogy előzménytelen a vizsgálat, más választások alkalmából ugyanis a vádhatóság nem indított ilyen eljárást. Antonescu szerint az ügyészségnek „nincs törvényes fedezete" a vizsgálatok lefolytatására. Antonescu a legfelső bírói tanács elnökét is felszólította, hívja össze a testületet a vizsgálatok tisztázása érdekében.

Az ideiglenes államfő elmarasztalta Victor Ponta miniszterelnököt, aki átmenetileg az igazságügyi miniszteri tisztséget is betölti. Azt vetette a szemére, hogy miniszterként neki is fel kell lépnie ebben az ügyben, ha úgy véli, hogy az ügyészségi vizsgálat mögött Basescu áll. Ezért felkérte Pontát, támogassa ő is az ügyészségi vizsgálatok körülményeinek tisztázását.

Antonescu nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Ponta szerdán kijelentette: ha Basescu visszatér az elnöki tisztségbe, akkor lehetővé válik társbérleti viszony működtetése. Korábban a miniszterelnök lehetetlennek nevezte a társbérletet a más párthoz kötődő Basescuval.

Ponta és Antonescu a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) társelnökei.

[Forrás: MTI/erdely.ma]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria