Home » Hírek » Országos » „Autonómia kell és nem faexport-engedély! - Szilágyi Zsolt az EMI-táborban

„Autonómia kell és nem faexport-engedély! - Szilágyi Zsolt az EMI-táborban

2015. 8. 12.
Megosztás:

Véget ért a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél zajló 11. EMI-tábor. Az ötnapos rendezvényen olyan nagy neves zenekarok léptek fel, mint a Kárpátia, az Ossian, a Road és a Depresszió, ám az esti koncertek mellett napközben a székelység autonómiájának, az elszakított területeken élő magyarság megmaradásának hogyanja is a terítékre kerültek.

„Autonómia kell és nem faexport-engedély!

Merre visz az utunk az autonómia fele? címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnökének, Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki vezetőjének, valamint Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnökének részvételével az EMI-táborban.

„Létre kell jönnie a régió autonómiájának közképviseleteként egy testületnek, amely közvitákat követően állítana össze egy törvénytervezetet, majd a parlament elé terjesztené” – jelentette ki Izsák Balázs. Az SZNT elnöke elmondta: a székelyföldi önrendelkezés csakis alkotmányos keretek között lenne működőképes. „Az elmúlt negyed század célja a mindenáron kormányra kerülés volt, ám a hivatalos magyar politikai képviselettel rendelkező RMDSZ egyetlen autonómiatervezetet sem nyújtott be. A különbség egyértelmű: nekünk autonómia kell, nem faexport-engedély!” – mondta Szilágyi Zsolt. Kulcsár Terza József kijelentette: „Az MPP szerepe a közvetítés, amelyet önként vállalt, hiszen azt szeretnénk, ha az SZNT, az EMNP, az RMDSZ és az MPP vezetői egy asztalhoz üljenek.”

A hagyományosan Gyergyószentmiklós környékén megszervezésre kerülő EMI-táborban a szűk egy hét során számos egyéb előadásra és kerekasztal-beszélgetésre is sor került, az ifjúsági rendezvényt ezzel is egy nemzetpolitikai műhellyé alakítva.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria