Home » Hírek » Országos » Az adótörvénykönyv módosítása nem szolgálja a román gazdaság érdekeit

Az adótörvénykönyv módosítása nem szolgálja a román gazdaság érdekeit

2017. 11. 8.
Megosztás:

Mint ismeretes, Románia kormánya sürgősségi rendelettel módosítani készül az adótörvénykönyvet. Az Erdélyi Magyar Néppárt elfogadhatatlannak tart minden olyan kormányzati intézkedést, mely az állampolgárok érdekeivel szemben, átgondolatlan változtatásokat támogat, s melyek következtében a gazdasági élet minden szereplője bizonytalanságba kerül. 

A román kormány következetlen és felelőtlen munkájáról árulkodik a tény, hogy már pénteken tárgyalni akarták az adótörvénykönyv-módosítást, a jelentős ellenállás miatt azonban azt hétfőre, majd végül szerdára halasztották. Mihai Tudose arra sem akart reagálni, hogy szándékoznak-e tárgyalni a munkáltatókról a munkavállalókra háruló társadalombiztosítási járulékok ügyét.

Felelőtlennek tartjuk a román kormány intézkedését és tétovaságát, hiszen annak következtében komoly bizonytalanság alakult ki és állandósult a gazdaságban. A jelenlegi helyzet gátja lehet a fejlődésnek, gazdasági instabilitáshoz vezethet, ráadásul a vállalkozók számára tervezhetetlenné teszi a jövő évi működést. Elítéljük ugyanakkor a bruttó bérek kormányzati módosítását, mely alkotmánysértő módon beleszól a magáncégek bérpolitikájába, valamint javasoljuk olyan intézkedések bevezetését, melyek következtében a személyi jövedelemadó legalább 75%-a a helyi és megyei önkormányzatoknál maradhat.

Az Erdélyi Magyar Néppárt továbbra is vallja: az ilyen jelentőségű gazdasági ügyekben, még a módosítások elfogadása előtt, komoly társadalmi vitára lett volna szükség, mely során egyértelművé válhatott volna, hogy a kormány intézkedései nem szolgálják a román gazdaság érdekeit.

Mátis Jenő,

az Erdélyi Magyar Néppárt Gazdasági és vidékfejlesztési kabinetének elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria