Home » Hírek » Országos » Az árnyékjelentést tevő munkában vállalt szerepe állhat dr. Dabis Attila kitiltása mögött

Az árnyékjelentést tevő munkában vállalt szerepe állhat dr. Dabis Attila kitiltása mögött

2018. 3. 9.
Megosztás:

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közösségi oldalán számolt be arról, hogy nem sokkal ezelőtt dr. Dabis Attilát, az SZNT külügyi megbízottját kitiltották Romániából. Dabist Marosvásárhely felé, a határon tartóztatták fel, majd átadtak neki egy angol nyelvű végzést, mely indoklást nem tartalmaz.

-

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének állásfoglalása:

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja dr. Dabis Attila Romániából való kitiltását, aki a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjaként nem csak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Úgy véljük, a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában. Ezen esemény is – a Székely Szabadság Napja előtt különösen – arra hívja fel a figyelmet, hogy a román államhatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy leplezze a magyar közösséget nap mint nap érő jogsértéseket, és akár a mostanihoz hasonló, megfélemlítő hatósági intézkedésekkel igyekezze gátolni jogos autonómiatörekvéseinket.

Dr. Dabis Attilát ez úton is arról biztosítjuk, hogy minden szükséges jogi segítséget megadunk neki, a Székely Szabadság Napjára készülőket pedig arra kérjük, hogy ne engedjenek az államhatalom megfélemlítési törekvéseinek, s legyünk ott mindannyian szombat délután a marosvásárhelyi Postaréten!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria