Home » Hírek » Országos » Az eddig kitüntetett magyarok adják vissza román állami kitüntetéseiket!

Az eddig kitüntetett magyarok adják vissza román állami kitüntetéseiket!

2016. 3. 7.
Megosztás:

Mint ismeretes, Klaus Johannis román államelnök visszavonta Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének, európai parlamenti képviselőnek Románia Csillaga kitüntetését, melyet a rendszerváltást lehetővé tevő temesvári forradalmi eseményekben betöltött szerepéért, valamint „bátorságának és emberi méltóságának kivételes elismeréseként” kapott.

Klaus Johannis elfogadhatatlan döntése kétségbe vonta a szólásszabadsághoz való alapvető állampolgári jogunkat, mikor arra hivatkozva fosztotta meg Tőkés Lászlót kitüntetésétől, hogy az EMNT elnöke – több más európai ország gyakorlatához hasonlóan – arra kérte a magyar kormányt, lépjen fel az erdélyi magyarok megmaradásának biztosításáért. Az épp Tőkés László hathatós szerepvállalásával kivívott szabadság minket, a romániai forradalomban is döntő szerepet vállaló erdélyi magyar közösséget, is megillet, ezért tiltakozunk az államelnök döntése ellen.

Amit 1989 decemberében, úgy most is összefogásra van szükségünk, hogy kifejezhessük: hitet teszünk a huszonhat évvel ezelőtt – Tőkés László által is – lefektetett alapelveink mellett. Szolidaritásvállalásuk jeleként ez úton is felszólítjuk a román állami kitüntetésekkel rendelkező erdélyi magyar személyiségeket, hogy Klaus Johannis döntése ellenni tiltakozásképp, adják vissza érdemrendjeiket!

Markó Béla, Kelemen Hunor, Borbély László vagy épp Eckstein Kovács Péter is rendelkeznek a Románia Csillagával azonos, vagy ahhoz hasonló kitüntetésekkel. Ezek visszaadása gesztus értékű vállalás lenne, mellyel hitet tehetnek az amúgy is törékeny romániai demokrácia mellett, s tiltakozhatnának az egyre inkább elszaporodó magyarellenes megnyilvánulások ellen.

Fancsali Ernő,

az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria