Home » Hírek » Országos » Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal támogatja a Minority SafePack-et

Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal támogatja a Minority SafePack-et

2017. 5. 19.
Megosztás:

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrehozott Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal (EMAK) résztvevői üdvözlik és egyhangúlag támogatják az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által elindított Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

Szili Katalin Kolozsváron találkozott az EMAK-ot alkotó Erdélyi Magyar Néppárt (Zakariás Zoltán), Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Sándor Krisztina), Székely Nemzeti Tanács (Izsák Balázs), Romániai Magyar Demokrata Szövetség (Székely István) és a Magyar Polgári Párt (Kulcsár-Terza József) képviselőivel.

Közös nyilatkozatukban megállapítják: az elindított európai polgári kezdeményezés az őshonos nemzeti közösségek helyzete európai szintű rendezésének mérföldköve lehet, ezért fontos, hogy minden európai polgár - köztük az erdélyi magyarok is - minél nagyobb számban támogassák.

"Meggyőződésünk, hogy a kisebbségvédelmi csomag elfogadása történelmi esélyt nyújthat az autonómiatörekvések felerősödéséhez is" - zárul az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevőinek nyilatkozata.

A FUEN idei, Kolozsváron tartott kongresszusának egyik feladata az Európai Bizottság által márciusban bejegyzett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a megszervezése lesz, amely - ha egy év alatt sikerül egymillió polgár aláírását összegyűjteni - lehetővé teszi, hogy uniós jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria