Home » Hírek » Országos » Az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére

Az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére

2015. 9. 11.
Megosztás:

Az országos elnökség közleménye a nagyváradi Ady központ körüli korrupciós vizsgálatról

Az utóbbi napokban a sajtóban megjelent híresztelésekkel kapcsolatban a Néppárt országos elnöksége ezúton határozottan kijelenti: az Erdélyi Magyar Néppárt nem tett ügyészségi feljelentést magyarok ellen és nem adott senkinek felhatalmazást valamilyen feljelentés megtételére. Ezen közlemény után minden további ezzel kapcsolatos hír rosszindulatú rágalom és a Néppárt lejáratásának szándékával történik.

A nagyváradi Ady központ ügyében tett feljelentés kapcsán a Néppárt országos elnöksége csütörtökön, 2015. szeptember 10-én Kolozsváron tartott ülésén kivizsgálta az ezzel kapcsolatos történések hátterét és megállapította, hogy egyéni kezdeményezésről van szó, amelyhez a Néppárt országos testületeinek, megyei és helyi szervezeteinek nincs semmi közük. Az Elnökség megvizsgálta az ügyben érintett személyek felelősségét is. Bár megérti Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnökének igyekezetét abban, hogy feltárja az igazságot az Érmindszentről, Ady Endre szülőfalujából eltérített és elherdált közpénzek ügyében, valamint hogy a felelősöket megnevezze, a korrupcióellenes ügyészséghez intézett feljelentését meggondolatlannak tartja, mert ilyenformán lehetőséget teremtett a nyilvánvaló korrupciós ügyben közvetlenül vagy közvetten érintett nagyváradi vagy országos közéleti szereplőknek, hogy manipulatív nyilatkozatokkal a közvélemény figyelmét a lényegről – a hűtlen közpénzkezelésről – elterelje. Ezért az Elnökség Csomortányi Istvánt szankcióban fogja részesíteni.

Ismételten leszögezzük, hogy miközben határozottan elítéljük a hatalommal való visszaélést, a közpénzek hűtlen kezelését és a köztisztviselők korrupciós ügyeit, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül, egy kisebbségi társadalomban nemzeti közösségünk tagjainak a román vádhatóság szerveinél való feljelentését nem tartjuk sem szerencsés, sem követendő megoldásnak. A Néppárt ennek jelenleg is szenvedő alanya: rosszindulatú politikai ellenfeleink hamis feljelentései nyomán jelenleg is folyik ügyészségi vizsgálat aláírásgyűjtő önkénteseink ellen. A magyar magyar általi feljelentésének módszere nem tartozik a Néppárt politikai eszközei közé, soha nem éltünk ezen rossz emlékű gyakorlattal.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Kolozsvár, 2015. szeptember 11.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria