Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja az újabb Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívását

Az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja az újabb Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívását

2014. 3. 17.
Megosztás:

Nyilatkozat a Komáromi Nagygyűlés 20. évfordulóján


Az Erdélyi Magyar Néppárt támogatja az újabb  Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívásátNapra pontosan húsz évvel ezelőtt zajlott a felvidéki magyar parlamenti és önkormányzati képviselők és polgármesterek komáromi nagygyűlése. Az akkor és ott kitűzött célok – különleges jogállású régiók és önrendelkezés a létező állam keretei között, nyelvhasználati jogok, egyenrangúság a többségi nemzettel – teljes mértékben érvényesek erdélyi magyar közegben is, a 2009-ben Csíkszeredában összehívott, a székelyföldi választott önkormányzati tisztségviselőkből összeálló Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés határozatai lényegüket tekintve gyakorlatilag csereszabatosak az 1994-es komáromi nyilatkozat pontjaival.

A felvidéki magyar politikai-közéleti viszonyok ugyanakkor arra vonatkozóan is tanulsággal szolgálhatnak, hogy a magyar közösség belső politikai pluralizmusa mellett létfontosságú egy olyan egységes és koherens külső politikai képviselet kialakítása, amely lehetővé teszi stratégiai céljaink megjelenítését és érvényesítését a többségi nemzetállami hatalommal szemben. Enélkül ugyanis kérdésessé válik a közösség egészét érintő jogok megszerzése, megtartása és intézményesítése. A felvidéki magyar politikai szervezeteknek sem a fordulópontnak szánt 1994-es komáromi nagygyűlésen, sem azt követően nem sikerült létrehozniuk ilyen magyar egységet. Úgy gondoljuk, hogy Erdélyben még nem veszett el minden esély arra, hogy egy ilyen új egység létrejöjjön. A megoldás azonban nem a többpártrendszer felszámolása és egyetlen szervezeti keretbe kényszerítése, hanem az autonómia-programunk körül párbeszéd útján kialakított konszenzus és a munkamegosztáson alapuló akcióegység megteremtése.

Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt teljes mértékben támogatja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Választmányának 2013. decemberi határozatát, amelyben az EMNT kezdeményezi a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés ismételt összehívását, és arra kéri a Székely Nemzeti Tanácsot, álljon a kezdeményezés élére, ahogyan tette ezt az elmúlt évben március 10-én a Székely Szabadság Napja és október 27-én a Székelyek Nagy Menetelése megszervezésében.

Kolozsvár, 2014. január 8.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében

Toró T. Tibor
elnök

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria