Home » Hírek » Erdély » Az RMDSZ jelöltje nem a székelyeket képviseli

Az RMDSZ jelöltje nem a székelyeket képviseli

2014. 9. 15.
Megosztás:

Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatót Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Zakariás Zoltán, az EMNP országos választmányának elnöke, a párt alelnöke. A hétfői tájékoztató témája a kiszivárogtatott tervezet és a Szilágyi Zsolt államelnökjelölt indulásához szükséges támogatói aláírások gyűjtése volt.

Az RMDSZ jelöltje nem a székelyeket képviseli

Zakariás Zoltán véleménye szerint az RMDSZ törvénytervezete nem veszi figyelembe a Székely Nemzeti Tanács által már korábban elkészített statutumot, amely jelentős társadalmi elfogadottságnak örvend. A párt alelnöke elmondta: az újonnan megalkotott törvény nem a Székelyföldről szól, mindössze a Szövetség egy újabb kampányfogásának tekinthető. Ezeknek fényében bátran kijelenthető, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje, nem képviseli a székelyek érdekeit.

Papp Előd hozzászólásában rámutatott: a sajtóban megjelent RMDSZ-es törvénytervezet magában hordozza annak veszélyét, hogy a bukaresti hatalom az új statutum segítségével fogja kontrollálni az autonómiamozgalmat, s a Babeș—Bolyai Egyetem, vagy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyéhez hasonlóan, nem történnek majd érdemi előrelépések. Mindezek fényében a Néppárt alelnökei ismét kihangsúlyozták: pártjuk továbbra is kiáll az SZNT autonómiatervezete mellett.

A Néppárt tisztségviselői az aláírásgyűjtés kapcsán elmondták: Székelyföldön immár közel 90 ezer támogató szignót gyűjtöttek össze a párt önkéntesei, s a hét folyamán még több állampolgárhoz szeretnének eljutni. Noha a megszólított választók pozitívan fogadják a Néppárt megkeresését, és örülnek Szilágyi Zsolt indulásának, az RMDSZ helyi vezetői és aktivistái nem egyszer ellenségesen lépnek fel az EMNP önkénteseivel szemben. Papp Előd erre vonatkozóan egy példát említett: Torján az Őszi Sokadalom idején egy RMDSZ-es tisztségviselő tépte ki egyik önkéntesük kezéből a támogatói íveket, majd mikor az a rendőrség segítségét kérte, a helyi polgármester a támadó védelmére kelt. A Néppárt alelnöke felháborítónak tartja, hogy évekkel a rendszerváltás után ilyen események megtörténhetnek, de elmondása szerint mindezek ellenére is folytatják az aláírásgyűjtést és kiállnak Szilágyi Zsolt indítása mellett.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria