Home » Hírek » Országos » Az RMDSZ nem akarta eltörölni a képviselői luxusnyugdíjakat sem

Az RMDSZ nem akarta eltörölni a képviselői luxusnyugdíjakat sem

2020. 1. 29.
Megosztás:

A sajtóból is értesülhettünk, hogy a román parlament kedden – 247 támogató szavazattal és 21 tartózkodás mellett – elfogadta a különnyugdíjak részleges eltörléséről szóló törvénytervezetet. A mostani jogszabály a parlamenti képviselőket, a megyei tanácsok vezetőit, a pilótákat, diplomatákat, ügyészeket és bírákat ugyan érinti, de nem vonatkozik a katonákra, rendőrökre és titkosszolgálati személyekre.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségeként üdvözöljük, hogy jelen intézkedéssel az aránytalanul nagy, a társadalom széles köreiben jogos felháborodást kiváltó különnyugdíjak bár egy részét eltörölték, ugyanakkor továbbra sem tekintjük lezártank a kérdést, hiszen a belügyi dolgozók luxusnyugdíjai érintetlenek maradtak. Ugyanakkor képmutatásnak tartjuk a bukaresti képviselettel rendelkező magyar párt képviselőinek álláspontját, miszerint csak akkor lehet a luxusnyugdíjak eltörléséről dönteni, ha valamennyi ilyen illetményt megszűntetnek.

A magyar választókkal szembeni arcátlanságnak tarjuk, hogy miközben a magyarok lakta területeken a legkisebbek a bérek és emiatt a majdani és jelenlegi nyugdíjak is, a maguk parlamenti képviselői nyugdíjainak védelmében álságos módon feltételül szabják például a titkosszolgálati, katonai és rendőri alkalmazottak nyugdíjainak eltörlését. Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a szekusállam Románia a közeljövőben nem fog a felsorolt belügyis nyugdíjakhoz nyúlni, ahogyan ezzel a folyamatosan a mélyállamról beszélő RMDSZ-vezetők is tisztában vannak.  

Az elfogadott jogszabály vitájában maga Márton Árpád képviselő fedte fel ellenkezésük valódi okát, amikor a parlamenti különnyugdíjak védelmében azzal érvelt, hogy alkotmányellenes az azok eltörléséről szóló döntés módja. Végül a magyar képviselők a szavazás alkalmával a határozat ellen foglaltak állást azzal, hogy nem szavazták azt meg, helyette, ahogyan már nem egyszer igyekeztek a kényelmetlen döntések elől kitérni, ismét tartózkodtak.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a luxusnyugdíjak részbeni eltörlése a román pártok esetében is elindult választási kampány része, ugyanakkor, még ha a szándék nem is tiszta, az ezzel kapcsolatos döntés mégis fontos eredmény, hiszen azt az ide fűződő egyértelmű népakarat és közfelháborodás kényszerítette ki.

Ahogy azt korábban, a parlamenti képviselők luxusnyugdíjának eltörléséről szóló előző szavazásakor is jeleztük (amikor nyolc RMDSZ-es szenátor szintén tartózkodott), a tartózkodás gyakorlatilag a luxusnyugdíjak megtartása melletti kiállás.

Ismételjük, tekintettel Románia szekusállam voltára, a jelenlegi, sokszorosan érintett politikai elittel szemben nyilvánvalóan nem lehet valós elvárás az erőszakszervezetek és titkosszolgálatok kötelékében szolgálatot teljesítők luxusnyugdíjának eltörlése, így az RMDSZ-es képviselők mostani tartózkodása másra nem alkalmas, mint arra, hogy tovább rombolja az emberek politikába vetett bizalmát, ezzel pedig az új magyar egység sikerét ássák alá.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria