Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Az RMDSZ szavazói kérjék számon választottjaik felelőtlen magatartását

Az RMDSZ szavazói kérjék számon választottjaik felelőtlen magatartását

2014. 3. 17.
Megosztás:

Állásfoglalás a büntető törvénykönyv módosítása kapcsán


Az Erdélyi Magyar Néppárt felháborodással értesült arról, hogy a büntető törvénykönyvet módosító parlamenti képviselők úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak az ország minden polgárára érvényes törvényes előírások. A kedden megszavazott módosítások, amelyek értelmében a köztisztviselők csúszópénz elfogadása vagy hatalommal való visszaélés miatti büntethetősége a parlamenti képviselőkre és szenátorokra nem vonatkozik, azt jelzik: az igennel szavazó honatyák (közöttük sajnálatos módon az RMDSZ teljes frakciója is) felsőbbrendű állampolgároknak tekintik önmagukat, akik ellen korrupció gyanúja miatt még eljárás sem indítható.

Az elmúlt évtizedben beindult korrupcióellenes harcnak – botladozásai ellenére – eredményei is vannak, ezzel a lépéssel viszont az igazságszolgáltatás eszköztelen marad a politikai és közképviseleti szférában észlelhető magas szintű korrupció elleni fellépésében. Ugyanakkor a parlamenti képviselők a saját elszámoltathatóságuk törvényi megszüntetésével durván visszaélnek választópolgáraik bizalmával is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt hangsúlyozza: egy demokratikus jogállamban az ilyesmi megengedhetetlen, és arra figyelmeztet, hogy a fejlemény súlyos következményekkel jár az ország európai és globális megítélésére nézve is.

Az RMDSZ választóit pedig arra biztatjuk, kérjék számon képviselőiken a parlamenti szavazás során tanúsított felelőtlen magatartásukat.


Toró T. Tibor, elnök,
Erdélyi Magyar Néppárt

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria