Home » Hírek » Országos » Bálint József: „Ne asszimiláljanak minket!”

Bálint József: „Ne asszimiláljanak minket!”

2018. 7. 27.
Megosztás:

A 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki napján Nyolc szék vagy három megye? címmel szerveztek vitát Székelyföld autonómiatervezetéről. A beszélgetésen jelen volt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sánta Imre parlamenti tanácsadó, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke, Kozán István, a Csíki Hírlap főszerkesztője, a vita moderátora. Az Erdélyi Magyar Néppártot Bálint József, a Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte, aki elmondta: a párt számára nem létezik kétfajta autonómiatervezet, kizárólag az, amelyet már a közösség elfogadott és kiáll mellette.

Bálint József: „Ne asszimiláljanak minket!”

Mint ismeretes, több autonómiatervezet létezett és létezik jelenleg is, azonban a januári, autonómiaelképzeléseket összegző közös, hárompárti nyilatkozat a történelmi Székelyföld határait veszi alapul, valamint kimondja a Partium, mint történelmi régió kétnyelvű közigazgatási jogállásának kialakítását, valamint az egész magyarságot érintő kulturális autonómia elérését, mint célt is.  

Bálint József: „Ne asszimiláljanak minket!”

„Az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulását annak köszönheti, hogy az autonómiával kapcsolatos bizonyos vállalt kötelezettségek nem jutottak sikerre” – szólalt fel Bálint József. A néppárti politikus elmondása szerint az autonómia ügyében szükség volt konszenzusos megállapodásra a három párt között, azonban vitatható, hogy mikor időszerű az önrendelkezés kivívása, valamint melyek lehetnek annak konkrét lépései. „Fontos megértetnünk magunkat a románokkal is. Párbeszédet kell folytatnunk, hisz nagyobb hozadéka van fele annyi románt megszólítani, mint mindig ugyanazoknak a társainknak elmondani elképzeléseinket” – hangsúlyozta a néppárti politikus. Az Országos Önkormányzati tanács elnöke elmondta: tudjuk, hogy a demokrácia a többség akaratát jelenti, éppen ezért úgy a székely közösségünkön belül, mint a többség irányában is ismertetni kell az autonómiaelképzeléseket. „Nem tudjuk az autonómia ügyét megoldani csak konferenciákkal, beszélgetésekkel. A dolgozó, itt élő magyar és román emberekhez kell elmenni, hiszen akárcsak az olvasás, az autonómia ügye is lehetetlen a <<betűk>>, a részletek és elképzelések ismerete nélkül” – jelentette ki a politikus. Bálint József egyetértett azzal, hogy a románság körében is vannak olyanok, akik teljes mértékben ellenzik az autonómiát, azonban azt a szűk réteget kell megkeresni a többség körében, amely megérti és látja a székely önrendelkezés előnyeit, valamint van hangsúlyos szava van a román társadalomban. „Mi a román közösségtől csak azt a lehetőséget akarjuk elvenni, hogy ne számoljon fel és ne asszimiláljon minket” – zárta gondolatait Bálint.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria