Home » Hírek » Országos » Beszélgetés az autonómiatörekvés helyzetéről

Beszélgetés az autonómiatörekvés helyzetéről

2015. 7. 24.
Megosztás:

A 26. Tusványos pénteki napján került sor arra az előadásra, melyen Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács képviselője, Kalmár Ferenc, miniszteri biztos és Gergely Papp Adrianna, a felvidéki Debrőd polgármestere beszélgettek az autonómiatörekvések jelenlegi helyzetéről és az önrendelkezés megvalósulásának jövőbeli esélyeiről.

Beszélgetés az autonómiatörekvés helyzetéről

Az Erdély Magyar Néppárt által működtetett Kós Károly sátorban Toró T. Tibor elmondta: öt alapvető szempontot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy az önrendelkezési harc eredményesnek bizonyuljon. A Néppárt alelnökének véleménye szerint táboregyesítésre van szükség az autonómia zászlaja alatt, melyet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács példamutató módon már véghez is vitt. Toró ugyanakkor úgy véli, ezen autonomista táborban lenne helye a Magyar Polgári Párt tisztségviselőinek és az RMDSZ autonómiát támogató politikusainak is. Egy határozott magyar nemzetpolitikai hátországra is szükség lenne az erős érdekképviselethez Toró véleménye szerint, valamint szükséges lenne megszólítani a román autonomisták táborát is. „Törekvéseinkben nem vagyunk egyedül” – jelentette ki a Néppárt alelnöke, utalva ezzel az Európai Szabad Szövetség (EFA) támogatására, mely európai politikai ernyőszervezethez a Néppárt is csatlakozott a közelmúltban. Az előadás végén Toró T. Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyhatalmi játszmákat kihasználva még hatékonyabban lehetne érvényesíteni nemzeti közösségünk érdekeit, ezért tanácsos a geopolitikai fejleményeket folyamatosan szem előtt tartani.

A péntek délutáni beszélgetés végén Ferencz Csaba emlékeztette a résztvevőket: az SZNT – figyelemfelkeltő szándékkal – Székelyföld határainak kivilágítására készül, melyhez – amint azt korábban már meghirdették – bátran csatlakozhatnak az érdeklődők. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria