Home » Hírek » Románia » Bojkottálja az USL a parlament ülését

Bojkottálja az USL a parlament ülését

Bojkottálja a Szociál-liberális Szövetség (USL) a parlament hétfőre összehívott rendkívüli ülését, így Traian Băsescu tisztségéből felfüggesztett elnök egyelőre nem tudja elfoglalni az államfői széket. Az ülésen a törvényhozóknak hivatalosan tudomásul kellett volna venniük az államfő leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségéről szóló alkotmánybírósági határozatot.

Az alkotmány szerint az alkotmánybíróság határozatát a parlament együttes ülésén kell ismertetni, amely ezt követően, a hivatalos közlönyben való megjelenésekor lép hatályba. A parlamenti ülés bojkottálásával, vagyis a procedurális feltételek teljesülésének akadályozásával a kormánypártok egyelőre meghiúsították Traian Băsescu visszatérését az elnöki hivatalba. A parlament ülésén konzultációs szünetet rendeltek el.

Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt képviselőházi frakcióvezetője bejelentette, hogy nem vesznek részt az alkotmánybírósági döntést ismertető ülésen. Ezt azzal indokolta, hogy a taláros testület a referendumot érvénytelenítő határozatakor több olyan dokumentumot nem vett figyelembe, melyek akár meg is változtathatják a testület véleményét.

Egyes kormánypárti politikusok szerint azonban az ülésén a parlamentnek felül kellene bírálnia az alkotmánybíróság döntését. Ioan Ghișe liberális szenátor korábban bejelentette: indítványozni fogja, hogy a parlament nyilvánítsa érvényesnek a népszavazást, tekintettel arra, hogy az alkotmány szerint a nép választott képviselői által, illetve népszavazás révén gyakorolja szuverenitását. A szenátor szerint ellenkezne a népakarattal, ha Băsescut, akit 2009-ben ötmillió szavazattal választottak meg, nem lehetne leváltani hét és félmillió vokssal.

A kormánypártok hivatalosan nem foglaltak állást Ghișe kezdeményezése ügyében és az is kérdéses, hogy napirendre tűzik-e indítványát a parlament ülésén.

A parlament július 6-i együttes ülésén függesztette fel tisztségéből Traian Băsescu államfőt. Azóta Crin Antonescu, a szenátus néhány nappal korábban megválasztott elnöke tölti be az ideiglenes államfői tisztséget. A parlamentnek ugyancsak együttes ülésen kell tudomásul vennie az alkotmánybíróság határozatát, amely megállapította, hogy a felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett július 29-i népszavazáson a részvétel nem érte el érvényességi küszöböt, így Băsescu visszatérhet hivatalába.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria