Home » Hírek » Országos » CSÍKSZEREDA – El a kezekkel az iskolánktól: kiállunk a magyar nyelvű oktatás mellett!

CSÍKSZEREDA – El a kezekkel az iskolánktól: kiállunk a magyar nyelvű oktatás mellett!

2019. 8. 13.
Megosztás:

Marosvásárhely után most Csíkszeredában készülnek a magyar oktatás kereteinek szűkítésére: városunk egyik népszerű tanintézményében, a Kájoni János Szakközépiskolában, az iskola által leadott beiratkozási tervektől eltérően, egy magyar szakközépiskolai osztállyal kevesebb indul ősztől.

Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy magyar anyanyelvű szakemberek ehhez hallgatásukkal asszisztálnak, és közvetett módon támogatják a székelyföldi magyar oktatás elsorvasztását, szűkebb hazánk mesterséges elrománosítását. Láttuk az elmúlt évtizedekben elrománosított aradi, nagyváradi, kolozsvári oktatási intézményeink sorsát, immáron Székelyföld iskolái is közvetlen ostrom alatt állnak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselőiként folyamatosan és következetesen támogattunk minden olyan kezdeményezést, mely a magyar oktatási hálózat csorbítása nélkül a csíkszeredai román anyanyelvű tanulók oktatását is segítette, épp ezért különösen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy válaszképpen a Kájoni János Szakközépiskola egyik legnépszerűbb szakiránya, az eddig magyar nyelvű szakács-, pincér- és élelmezési szak, ezentúl csak román nyelven lesz elérhető.

Amennyiben sorozatos mulasztásaikkal és cinkos tétlenségükkel továbbra is asszisztálni kívánnak a magyar nyelvű oktatás kereteinek súlyos és diszkriminatív szűkítéséhez, felszólítjuk Kovács Irén oktatási államtitkárt, Demeter Levente megbízott főtanfelügyelőt és Oanea Sergiu igazgatóhelyettest, hogy lépjenek vissza tisztségeiktől, és adják át helyüket olyan kompetens személyeknek, akiknek valóban szívügye az erdélyi magyar oktatás!

Emlékeztetünk: Kovács Irén rovott múltú oktatási pártkádert, jelenlegi államtitkárt, súlyos felelősség terheli az egyre gyengébb magyar érettségi eredményekért és az ezeket előidéző, példátlanul hátrányos román nyelvoktatási és érettségi módszertanok további fenntartásáért. Ugyanakkor személyét felelősség terheli a zilahi Wesselényi Református Kollégium épületének visszaszolgáltatásának megakadályozásával kapcsolatban is.

Követeljük tehát, hogy tegyék újra elérhetővé a szakács-, pincér- és élelmezési szakirányt magyar nyelven a Kájoni János Szakközépiskolában, valamint javasoljuk az itteni román tannyelvű turizmus- és kereskedelem szaknak az Octavian Goga Líceumban történő áthelyezését. Nem tűrhetjük tétlenül ugyanis a Ceausescu-rendszerből már jól ismert osztályonkénti lassú, de taktikus iskolafoglalás székelyföldi elkezdését.

Épp ezért kell határozottan megálljt parancsoljunk az anyanyelvű oktatásunkat érintő ellehetetlenítési törekvéseknek, s minden rendelkezésünkre álló eszközzel kifejezzük: Székelyföldnek akkor lehet élhető és biztos jövője, ha a legfiatalabb generációk minőségi, anyanyelvű oktatásban részesülhetnek.

Az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai frakciójának nevében,

Márk Dezső, Soós Szabó Klára és Tőke Ervin önkormányzati képviselők

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria