Home » Hírek » Erdély » Csíkszékről és Udvarhelyszékről is indulnak buszok a nagy menetelésre

Csíkszékről és Udvarhelyszékről is indulnak buszok a nagy menetelésre

2013. 10. 18.
Megosztás:

Csíkszékről tizenkilenc autóbuszt indít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt az október 27-i Székelyek Nagy Menetelése elnevezésű autonómiatüntetésre – hangzott el a két szervezet csíkszéki vezetői által tartott október 17-i sajtótájékoztatón.

Tiboldi László, az EMNT és György László, a Néppárt csíkszéki elnöke kifejtette: az autóbuszokra kötelező az előzetes feliratkozás, mert az utaslistákat előre le kell jelenteni az utasszállító cégeknek, ugyanakkor a feliratkozáshoz 15 lejes hozzájárulási díjat kell befizetni.

Csíkszékről és Udvarhelyszékről is indulnak buszok a nagy menetelésre

György László, Tiboldi László

A Csíkszékről induló tizenkilenc busz mindegyike Maksára megy, ahová 10:30-ig kell megérkezni, így legkésőbb 8:30-kor indulnak a buszok. Csíkszeredából a Sportcsarnoktól, az alcsíki és a felcsíki településeken viszont a feliratkozott személyek függvényében dőlnek el a buszok indulásának helyszínei.

Maksán 11 órától ökumenikus istentisztelet lesz, majd a déli harangszóra két irányba – Dálnok és Réty – megindul a menet, ameddig találkozik a szomszéd településekről indulókkal. Amikor összeér a lánc, eléneklik a himnuszokat. Az EMNT és a Néppárt közel öt kilométeres szakasz lefedését vállalta.

A menetelésen részt vevőknek azt tanácsolják, hogy öltözködjenek rétegesen, csomagoljanak uzsonnát, és lehetőség szerint szerelkezzenek fel nemzeti zászlókkal, transzparensekkel.

A szervezők szeretettel várják a gépkocsival érkezőket is. A helyszíneken lesznek parkolási lehetőségek kijelölt területeken. Csíkszeredában érdeklődni és feliratkozni az EMNT Petőfi Sándor utca 7. szám alatti irodájában lehetséges, valamint az alábbi telefonszámokon.

Csíkszékről és Udvarhelyszékről is indulnak buszok a nagy menetelésre

Udvarhelyszéken a Néppárt helyi képviselőinél lehet feliratkozni

Közös sajtótájékoztatót tartott október 17-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt (MPP) képviseletében Biró Edith, Zakariás Zoltán és Gálfi Árpád.
Biró Edith az SZNT székelyudvarhelyi szervezetének elnöke a bevezetőben elmondta, jelen pillanatig az EMNT irodában jelentkeztek a legtöbben a Székelyek Nagy Menetelésére.

Csíkszékről és Udvarhelyszékről is indulnak buszok a nagy menetelésre

Biró Edith, Zakariás Zoltán, Gálfi Árpád

Székelyudvarhelyről október 27-én reggel 8 órakor a Bethlen negyedi Lidl parkolóból indulnak autóbuszok Maksára. Az SZNT helyi szervezetének elnöke arra kéri a lakosságot, hogy fél órával hamarabb jelenjenek meg a helyszínen, hogy a buszok időben tudjanak elindulni. A városban három helyszínen lehet jelentkezni, az EMNT-irodában, a Vár utca 4. szám alatt, a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt az MPP-irodában, illetve a Városházán az RMDSZ helyi szervezetének irodájában.

Zakariás Zoltán, a Néppárt udvarhelyszéki elnöke elmondta, hogy hasonlóan a március 10-i autonómiatüntetéshez, a Néppárt most is részt vesz a szervezésben és mozgósításban is. „A néppárti szimpatizánsokat Maksára mozgósítjuk, ahol az aznapi 11 órától kezdődő istentiszteletet Tőkés László püspök úr tartja majd. A Nagy Menetelésre az udvarhelyszéki településeken a területi szervezeteink képviselőinél lehet már iratkozni” – közölte a Néppárt udvarhelyszéki elnöke.

Az MPP-t képviselő Gálfi Árpád elmondta, hogy szervezetük is részt vesz a Nagy menetelés udvarhelyi mozgósításában saját eszközeik révén, egyben azt hangsúlyozta, hogy be kell vonni az egyházi elöljárókat is, hiszen a mozgósításban ők sokat tudnak segíteni.

A sajtótájékoztatón a helyi RMDSZ képviselői nem jelentek meg, ők az üggyel kapcsolatban kedden, október 22-én kívánnak nyilatkozni.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria