Home » Hírek » Erdély » Csíkszeredába is ellátogatott Zákonyi Botond

Csíkszeredába is ellátogatott Zákonyi Botond

2014. 1. 17.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai székházában tett látogatást Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete. A magyar külképviselet vezetőjét elkísérte Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Csige Sándor vezető konzul, valamint András Pál, a nagykövetség főtitkára.

A nagykövetet Papp Előd, a Néppárt Székelyföldért felelős alelnöke, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Tiboldi László, az EMNT alelnöke, Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei elnöke fogadta. A találkozón áttekintették a romániai belpolitikai helyzetet, szó esett a magyar nemzetpolitikáról, a honosításról, valamint a honosított erdélyi magyarok választási regisztrációjáról, a Székely Szabadság Napjáról, illetve a 2014-es európai parlamenti választásokról is. A nagykövet köszönetét fejezte ki az EMNT-nek és a Néppártnak a honosításban és a regisztrációban nyújtott segítségükért.

Csíkszeredába is ellátogatott Zákonyi Botond

„Hagyomány a Bukaresti magyar nagykövetek életében, hogy ellátogatnak Erdélybe, miután átadják megbízólevelüket az államelnöknek. Csak az lehet kérdés, hogy Kolozsvárra menjen először, vagy a Székelyföldre. Néhány héttel ezelőtt már jártam Kolozsváron, így számomra természetes volt, hogy most a Székelyföldre jöjjek. Ez egy udvariassági látogatássorozat, ilyenkor a prefektusokkal, a megyei tanácselnökökkel, a nagyon települések polgármestereivel, illetve a politikai élet fontosabb szereplőivel találkozunk. Így történt öt évvel ezelőtt is, meg azelőtt is, és ez így lesz a jövőben is. Az idei év történelminek nevezhető, mivel a határon túl élő magyarok először vesznek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Jó látni és tapasztalni a nyüzsgést a csíkszeredai Demokrácia Központban. Folyik a regisztráció, professzionális munkát végeznek a központ munkatársai, nagy az érdeklődés. Nagyon jó ezt látni Csíkszeredában és Háromszéken is” – mondta Zákonyi Botond nagykövet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria