Home » Hírek » Országos » Csomortányi István: „A bukaresti magyar képviselők támogassák a kormány elleni bizalmatlansági indítványt!”

Csomortányi István: „A bukaresti magyar képviselők támogassák a kormány elleni bizalmatlansági indítványt!”

2019. 9. 11.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Kolozsváron Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A politikus felhívást intézett a román parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy szavazatukkal támogassák a román kormány elleni bizalmatlansági indítványt.

„Az ALDE kormányból való távozása teljesen új helyzetet teremtett a román politikában, hiszen ezzel megszűnt a kormányzati többség, s ez természetes módon vonta maga után azt, hogy felmerüljön a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány gondolata. Az ALDE a távozással a PSD süllyedő hajójáról száll le, e kialakult helyzetből pedig fontos, hogy a magyar közösség a lehető legkevesebb veszteséggel kerüljön ki. A Néppárt 2016 óta folyamatosan figyelmeztet arra, hogy a PSD—ALDE koalíció semmi jót nem hozott az országnak, ráadásul a csődös kormányzást három évig a magyar képviselők is támogatták. Hosszan lehetne sorolni az elmúlt évek sikertelenségeit, elég, ha csak az ország katasztrofális anyagi helyzetére, a BTK-módosítás sorozatos botrányaira, vagy az egyre súlyosabb mértéket öltő demográfiai válságra gondolunk” – mondta Csomortányi István. A pártelnök hozzátette: Erdély magyarlakta térségein minden jelentősebb fejlesztés elmaradt, s mára már futószalagon érkeznek a magyarellenes támadások is, melyekben a román kormány cinkos vagy aktív közreműködő. „A katasztrófakormányzás időszakát minél hamarabb le kell zárnunk, ezért arra kérjük a bukaresti magyar képviselőket, hogy szavazatukkal is támogassák a bizalmatlansági indítványt. A Dăncila-kormány minden egyes nappal csak még súlyosabb károkat okoz, ezért magyar érdek is, hogy előrehozott választásokat írjanak ki” – jelentette ki Csomortányi István.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria